Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji - promocija publikacije u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Mar.2023, 11:29

"Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji" - promocija publikacije u Nišu

U kakvim uslovima rade kulturne radnice i preduzetnice u kulturnom sektoru, koji su oblici rodne diskriminacije i kako da više žena pravednije bude zastupljeno u kulturnom životu - neka su od pitanja o kojima će govoriti u Nišu, na promociji publikacije "Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji", koja se održava u niškom EU info kutku, u petak 31. marta.

Na promociji u Nišu predstaviće rezultate istraživanja, koji su obuhvatali anketu, intervjue i ekspertsku fokus >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << grupu, a u kojima su svedočile kulturne radnice i preduzetnice iz različitih delova Srbije i različitih starosnih grupa.

Neka od pitanja o kojima će uz to diskutovati tiču se zastupljenosti žena u kulturnom sektoru Srbije i njihovoj diskriminaciji.

Kakvi su uslovi rada kulturnih radnica i preduzetnica u kulturnom sektoru? Kakvi su uslovi života zaposlenih angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji? Koji oblici rodne diskriminacije generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu? Kako možemo doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu? - neka su od pitanja.

O ovim temama pričaće Tatjana Nikolić iz kolektiva mladih žena FEMIX, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Dr Nađa Bobičić koja predstavlja "Pobunjene čitateljke", Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Dr Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope (CESK), sa Fakulteta umetnosti u Nišu i Milena Bogavac - dramaturškinja, rediteljka i direktorka Reflektor teatra.

Organizator je Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" (NKSS) i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, a događaj počinje u 17 sati, u EU info kutku u Nišu koji se nalazi u Ulici Vožda Karađorđa 5.

Ova publikacija rezultat je projekta “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, podržanog od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO-a, koji sprovodi sedam organizacija članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, Millennium, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope). Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za pravičniji pristup koji bi ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pružao jednake mogućnosti u kulturnom polju u Srbiji - navode organizatori.

Navode i da je promociju podržao EU info kutak Niš, u saradnji sa istraživačima Univerziteta umetnosti “Žensko liderstvo u muzici”, koji podržava Fond za nauku u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.