Rizik od siromaštva u Srbiji duplo veći od evropskog proseka

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizik od siromaštva u Srbiji duplo veći od evropskog proseka

Rizik da se postane siromašan ili da se bude "isključen" iz društva je gotovo duplo veći u Srbiji nego što je prosek za članice EU, istaknuto da Svetski dan borbe protiv siromaštva.

Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija saopštila je danas i da je 2016. godine u našoj zemlji bilo 3,6 odsto ekstremno siromašnih.

"Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istaknut u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine", ističe Mreža povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se obeležava 17. oktobra.

U 2016. u Srbiji je bilo 3,6 odsto ekstremno siromašnih odnosno osoba čija je potrošnja domaćinstva na nivou od 90 odsto od linije apsolutnog siromaštva.

Prema podacima mreže, 7,3 odsto je siromašnih sa potrošnjom ispod linije siromaštva koja je iznosila 11.694 dinara, a 25,4 odsto se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38,7 odsto nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Grupe koje su najviše izložene rizicima od siromaštva su nezaposleni, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca i mladi, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta, stare osobe bez penzije, navodi Mreža ističući da su to zvanični statistički podaci.

Mreža podseća da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja, a da ni dve godine nakon usvajanja tih ciljeva Vlada Srbije nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.