Ribari kolateralna šteta

Izvor: RTS, 18.Maj.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ribari kolateralna šteta

Pošto su snage EU prvi put bombardovale bazu pirata, somalijski ribari zatražili su od međunarodnih pomorskih snaga da prestanu sa vazdušnim napadima. Ribari iz priobalnih sela kažu da su pored piratskih uništeni i njihovi čamci.

Somalijski ribari zatražili su od međunarodnih pomorskih snaga koje patroliraju u Indijskom okeanu da prestanu sa vazdušnim napadima na priobalna sela, nakon što su snage EU prvi put izvele udare na neku bazu pirata.

U vazdušnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napadu snaga EU u utorak uništeni su brzi čamci, rezervoari s gorivom i skladišta naoružanja za koje je rečeno da pripadaju piratima.

Međutim, ribari iz priobalnih sela kažu da su uništeni i njihovi čamci i strahuju da će pretrpeti štetu i u sledećim napadima čiji je cilj uništavanje piratskih ciljeva, prenosi AFP.

Lokalni ribar u regionu Haradire Mohamed Hasan kaže da se pirati ne mogu lako identifikovati zato što se mešaju sa ribarima - čamci su isti a i ljudi se ne razlikuju sem ako nisu naoružani.

"Ribari su takođe žrtve - neki od čamaca koje su uništile međunarodne snage pripadaju lokalnim ribarima i veoma smo zabrinuti da će ribari poginuti u takvim operacijama", ističe Hasan.

Ratni brodovi NATO i EU se bore sa piratima na moru od 2008. godine, ali EU je u martu odlučila da podigne borbu na viši nivo odobrivši vazdušne udare na ciljeve na kopnu.

Obale duž Indijskog okeana u Somaliji su raj za pirate koji s njih preduzimaju napade u brzim čamcima na trgovačke brodove, uzimaju taoce i traže velike otkupe za njihovo puštanje.

Evropska unija je prošle nedelje odobrila svojim pomorskim i vazdušnim snagama stacioniranim blizu Somalije da se protiv pirata bore i na kopnu, a ne samo na moru.

Unija je osim aktivne borbe protiv somalijskih pirata uključena u obiman program pomoći vladama regiona da suzbiju pirate koji napadaju trgovačke brodove u vodama Somalije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.