Restitucija, neispunjeno obećanje

Izvor: B92, 28.Okt.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija, neispunjeno obećanje

Beograd -- Zakon o restituciji, i pored toga što je bio jedno od glavnih obećanja posle 5. oktobra 2000. i što je preduslov evropskih integracija, još daleko od usvajanja.

Do sada je predloženo desetak mogućih rešenja i verzija zakona, ali bez konačnog rezultata.

Poslednji put usvajanje ovog zakona najavljeno je za kraj 2009. godine, a potom za jun ove godine. U međuvremenu, kako je u Ministarstvu finansija potvrđeno za B92, ponovo je obustavljen rad na izradi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona o restituciji.

Donošenje Zakona o restituciji, vraćanje oduzete imovine, koji je jedan od osnovnih uslova za pristup EU, bilo je ključni deo svih političkih programa i obećanja posle 2000. godine.

Porodica Babačev već 30 godina pokušava da povrati vlasništvo nad zemljom u Ulici kraljice Natalije, koja im je oduzeta 1958. godine.

"Plac je veličine oko 500 kvadratnih metara. I to je sve legalno, zabeleženo u svim knjigama. Moja supruga je legalni naslednik preko njene majke. Čak i testament u slučaju da ikada dođe do povraćaja kaže da je ona jedini naslednik", kaže Antonije Babačev.

Plac, na kome je u međuvremenu Jugopetrol sagradio i jednu zgradu, po katastarskim knjigama od nacionalizacije vodi se na Republiku Srbiju.

"Nama bi odgovaralo da nam vrate zemlju... Naturalno, nema nikakvih problema da mi postanemo vlasnici. Ovde još uvek ima 300 kvadrata, a taj Jugopetrol će se rešiti tako da je ta zemlja naše vlasništvo, pa će plaćati rentu, ili ćemo prodati njima - kako se prodaje zemljište po Zakonu, po tržišnoj vrednosti", kaže Babačev.

Porodica Babačev kao i svih 140.000 ljudi koji su podneli prijavu za povraćaj imovine po svoj prilici moraće još da čekaju.

Do sada se u javnosti govorilo o tri moguća modela restitucije, vraćanje imovine u naturi, plaćanje državnim obveznicama ili kombinacija ova dva.

"Restitucija je neizbežna. Tamo gde je nemoguće vratiti naturalno, država mora vratiti u protivvrednosti neke druge svoje imovine", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Kako B92 saznaje u Ministarstvu finansija, rad na izradi zakona ponovo je obustavljen. U Ministarstvu kažu da će on biti nastavljen kada bude bila poznata odluka Ustavnog suda o Zakonu o vraćanju imovine verskim zajednicama.

U saopštenju koje je Ministrastvo finansija dostavilo B92 stoji da da su potpuno svesni da je Zakon o restituciji jedan od uslova za brže priključenje Srbije EU, te da se nadaju da će Ustavni sud u najskorije vreme doneti potrebnu odluku.

Ministarstvo finansija u ovom trenutku ne može da komentariše moguća rešenja iz Zakona o restituciji koji će tek biti usvojen. Naime, pred Ustavnim sudom Srbije pokrenut je postupak ocene ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Zbog toga je rad na izradi Zakona o restituciji zaustavljen, jer se polazi od toga da bi odluka Ustavnog suda o vraćanju imovine verskim zajednicama mogla da se odrazi I na vraćanje imovine fizičkim licima. Isto važi i za Zakon o javnoj svojini, koji reguliše vraćanje imovine lokalnoj samoupravi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.