Rešenje za dvojne akcize

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje za dvojne akcize

Evropskoj komisiji uručeno rešenje za problem u vezi sa akcizama na naftne derivate i čeka se odgovor, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Postignut dogovor da se u septembru razmotri povećanje kvote za uvoz šećera i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište EU.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u Briselu da očekuje da će pitanje akciza biti rešeno u primeni trgovinskog sporazuma s EU, budući da je Evropskoj komisiji uručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešenje za taj problem.

Britanski ministar za evropske poslove Dejvid Lidington i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić saglasili su se u Briselu da evropske integracije ne treba prekidati posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ali i da na tom putu ne sme biti nikakvih prečica.

"Britanska vlada snažno podržava proširenje EU. Želimo da Srbija što je pre moguće napravi napredak ka punopravnom članstvu u EU. Snažno sam ohrabrio potredsednika i njegove kolege u tome da nastave sa neophodnim reformama kako bi se ovaj naš zajednički cilj što pre ostvario", rekao je Lidington nakon sastanka sa Đelićem.

Đelić je naglasio da je na sastanku Komiteta za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija ustanovljeno da se taj sporazum sprovodi uspešno u proteklih 12 meseci.

"U ime Vlade uručio sam Evropskoj komisiji i rešenje za pitanje akciza na naftne derivate, koji suštinski stvari vraća na prošlogodišnji sistem, gde se ne pravi razlika između domaćih i inostranih proizvođača", rekao je Đelić.

"Evropska komisija je to primila k znanju i u idućim nedeljama će se oko toga i oglasiti", istakao je potpredsednik Vlade i dodao da očekuje da će se time rešiti i to pitanje u trgovinskim odnosima Srbije i EU.

Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da se u septembru razmotri povećanje kvote EU za uvoz šećera iz Srbije i nekih drugih srpskih poljoprivrednih proizvoda na tržište evropske dvadesetsedmorice.

Ispunjeno 70 odsto Akcionog plana

Potpredsednik Vlade je naveo da je uz razgovore o prelaznom trgovinskom sporazumu s EK, srpska delegacija uručila izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU tokom 2011. godine.

"Evropska komisija je videla da je preko 70 odsto tog plana ili u potpunosti ili delimično ispunjeno. Time možemo biti zadovoljni, ali ne smemo da se zavaravamo, jer ono najteže je pred nama. Moramo da usvojimo veoma kompleksne zakone, poput zakona o finansiranju političkih partija, zakona o restituciji i javnoj svojini, da ojačamo rad nezavisnih institucija", rekao je Đelić.

Đelić je naglasio da je zbog toga "najteže pred nama".

Kao dobar primer saradnje sa EU Đelić je naveo usaglašavanje postupka oko odluke Vlade da privremeno zabrani izvoz pšenice, što je "rešeno u diskusiji i konsultacijama sa EU".

"To pokazuje način na koji u budućnosti treba da vodimo svoje odnose", rekao je Đelić preciziravši da je prvo on "diskretno" od Evropske komisije zatražio mišljenje.

EK je isto tako "u poverenju" uzvratila, pa je očuvana stabilnost na tržištu, isto kao i dobri odnosi sa našim partnerima iz EU i CEFTA, dodao je potpredsednik Vlade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.