Republika Srpska mora da poštuje zakone

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Republika Srpska mora da poštuje zakone"

Kancelarija visokog prestavnika međunarodne zajednice u BiH, delegacija EU, ambasade SAD, država Zapada i Turske upozorili vlasti RS da moraju da poštuju zakone

Svi oni su dodali da vlasti RS ne smeju da dovode u pitanje funkcionisanje pravosuđa i državnih policijskih agencija.

"Pravosudna tela za sprovođenje zakona na državnom nivou imaju ovlašćenja da deluju u punom kapacitetu na teritoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cele BiH", navodi se u izjavi OHR i delegacije EU, objavljenoj večeras u Sarajevu u čijem su potpisu i ambasade SAD, Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Španije, Japana, Francuske, Kanade, Italije i Turske.

Vlada RS saopštila je ranije danas da prekida saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a taj stav je kasnije popodne na vanrednoj sednici potvrdio i entitetski parlament koji je napomenuo da državno pravosuđe i policija BiH "deluju protivustavno".

Skupština RS podržala je zaključke Vlade, među kojima i da se zbog, kako je ocenjeno, protivustavnog delovanja SIPA prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Narodna skupština RS je pozvala predstavnike RS u organima i institucijama BiH da odmah spreče dalje donošenje bilo kojih odluka kojima se "ugrožava ustavni integritet, identitet i subjektivitet Srpske, kao državotvorne jedinice BiH".

Predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da je akcija SIPA zamalo izazvala oružani sukob s lokalnom policijom, prenela je Hina.

"Moramo jasno poručiti svima da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati, te da će prijekid saradnje trajati dok se procedure ne uspostave u skladu sa ovlašćenjima u BiH", izjavio je Dodik.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) ocenili su da je reč o najozbiljnijem kršenju Dejtonskog sporazuma od strane vlasti RS, i pozvali OHR da reaguje, dok je predsednik hrvatske Demokratske fronte (DF) Željko Komšić tvrdi da su postupci vlasti u Banjaluci ravni "državnom udaru".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.