Izvor: Radio 021, 23.Apr.2021, 07:58

Reporteri bez granica: Srbija i Crna Gora sa slabim učinkom u slobodi medija

Srbija i Crna Gora spadaju među tri države sa najslabijim učinkom u oblasti slobode medija na području Evropske unije i Balkana, izjavio je danas predstavnik nevladine organizacije Reporteri bez granica Pavol Salaj.

"Medijske slobode u Srbiji opterećuju brojni problemi. Nekažnjivost je jedan od većih problema. Verbalni, politički napadi na medije, uznemiravanje medija čiji su počinioci državne institucije, veliki broj slučajeva nasilja koji nisu istraženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u dovoljnoj meri", rekao je Salaj, koji je u RSF zadužen za EU i Zapadni Balkan.

On je za Glas Amerike rekao da je i pored nekih pozitivnih pomaka, u celini sloboda medija u Srbiji pogoršana u odnosu na prethodni izveštaj o indeksu medijskih sloboda u svetu i dalje izostaje jasna politička volja da se novinari zaštite.

Za Crnu Goru je rekao da državne institucije nedovoljno štite novinare i ocenio da je "definitivno potrebno da Crna Gora pospeši stanje u oblasti slobode medija ukoliko želi da pristupi EU".

"Naravno, to ne bi trebalo da bude jedini razlog, ali to jeste uslov", rekao je stručnjak i ocenio da je institucionalno i zakonodavno okruženje za novinare u Crnoj Gori nepovoljno, da ima mnoštvo napada na njih i potrebne su korenite promene da bi se integrisala u EU.

Prema nedavno objavljenom godišnjem izveštaju RSF o slobodi medija u svetu, Srbija je označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja, i da je zadržala 93. mesto među 180 država sveta. Crna Gora je na 104. poziciji i označena je državom sumnjive pravde i problematičnog zakonodavstva. Bugarska, kao članica EU, nalazi se na 112. mestu i opisana je kao zemlja u kojoj je zarobljena sloboda medija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Reporteri bez granica: Srbija i Crna Gora sa slabim učinkom u slobodi medija

Izvor: SandzakPress.net, 23.Apr.2021

„Medijske slobode u Srbiji opterećuju brojni problemi. Nekažnjivost je jedan od većih problema. Verbalni, politički napadi na medije, uznemiravanje medija čiji su počinioci državne institucije, veliki broj slučajeva nasilja koji nisu istraženi u dovoljnoj meri“, rekao je Salaj, koji je u...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.