Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2020, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reljić: Bez velikih očekivanja od posete Borela

Od posete visokog predstavnika EU Žozepa Borela Prištini i Beogradu ne bi trebalo imati preterana očekivanja, ali se može očekivati da Berlin preispita svoju strategiju prema Zapadnom Balkanu, ocenio je šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) Dušan Reljić.

U razgovoru za Dojče vele (DW) Reljić je podsetio da je proces pregovora Beograda i Prištine pod >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokroviteljstvom EU zastao pre dužeg vremena dodajući da "u ovom trenutku u Briselu i EU nemaju mnogo šta da ponude Beogradu i Prištini kako bi ih podstakli na nove pregovore i kompromise".

Reljić je ukazao i na činjenicu da se politika proširenja EU nalazi u svojevrsnoj krizi, odnosno da bi tek trebalo da se definišu koraci nakon što Evropska komisija izađe s predlogom nove metodologije pregovora o pristupanju.

S druge strane, dodao je, Žozep Borel na Kosovo dolazi u trenutku kada u Prištini još nema nove vlade koja bi trebalo da se angažuje u ponovnom pokretanju dijaloga, a u Beogradu je već u toku predizborna kampanja za parlamentarne izbore na proleće.

"Samim tim, velike spremnosti za kompromise i nove iskorake tu ne bi trebalo tražiti", rekao je.

Povodom ocena da pokretanjem inicijativa za uspostavljanje direktne avio-linije i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, SAD preuzimaju vodeću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine , Reljić je rekao da ne veruje da će Srbija, Kosovo i Zapadni Balkan izaći iz "zone uticaja EU".

"Dobro je što se nešto kreće, ali svakako da će tek u nekom kontekstu Beograd-Priština-Brisel doći do približavanja koje bi jednog dana moglo da dovede do nekog sporazuma", ocenio je.

On je podsetio da su SAD najavile sporazum odnosno pismo o namerama koje je još daleko od primene na terenu dodajući da to zavisi od gotovo istih stvari na kojima su se već "spotakli" i drugi dogovori Beograda i Prištine.

U razgovoru za DW Reljić je izrazio očekivanje da će Berlin preispitati strategiju prema Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, Nemačka je nastojala da odnose Beograda i Prištine normalizuje kroz njihovo stavljanje u širi okvir priprema za pristupanje EU i nadala se da će Beograd i Priština biti spremni na kompromise i zajednička rešenja zbog bržeg pristupa EU.

"U međuvremenu se perspektiva brzog ulaska zemlja Zapadnog Balkana u EU odmakla u daleku budućnost, tako da je i strategija u Berlinu da se, preko članstva u EU traže rešenja, nešto što će sada verovatno morati da bude preispitano", rekao je Reljić.

On je dodao da je Zapadni Balkan jedan od retkih geoplitičkih prostora gde EU ima stvarni uticaj, a koji je proisticao iz date perspektive članstva. "Pošto je ta perspektiva toliko oslabila, mislim da će Borel i nova Evropska komisija sa Ursulom fon der Lajen na čelu morati da preispitaju stanje odnosa sa Zapadnim Balkanom i perspektivu pristupanja EU", dodao je.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.