Rekordne temperature u Sibiru - čak 38 stepeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 04:50

Rekordne temperature u Sibiru - čak 38 stepeni

Temperature na sibirskom Arktiku dostigle su rekordne proseke u junu, a na nekim oblastima se beleži porast od čak 10 stepeni Celzijusa, prema podacima EU.

Naučnici kažu da su takvim temperaturama doprineli i požari u regionu, što je rezultiralo do sada nezabeleženim procenjenim ispuštanjem 59 miliona tona ugljen-dioksida, prenosi BBC.

Toplo letnje vreme nije retkost u Arktičkom krugu, ali poslednjih meseci beleže se nenormalno visoke temperature. Smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se da se Arktik zagreva dvostruko brže od globalnog proseka.

U sibirskom gradu Verhojansku, 20. juna temperatura je dostigla maksimum od 38 stepeni, odnosno za 18 više od prosečne maksimalne dnevne temperature u tom mesecu.

Podaci, ipak, još uvek nisu zvanično potvrđeni, podseća BBC.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta krije led Arktika: Tajne prošlosti, ali i novu opasnost

Izvor: Blic, 08.Jul.2020

Naučnici upozoravaju na uznemirujuće pojave na Arktiku. U poslednje dve nedelje, temperature u Sibiru su dostigle rekordnih 38 stepeni Celzijusa zbog neviđenog toplotnog talasa, a tamo su istovremeno izbili i veliki požari, ispuštajući ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu, što bi moglo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.