Rekordna potrošnja država EU za odbranu, ali - svako kupuje za sebe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 14:02

Rekordna potrošnja država EU za odbranu, ali - svako kupuje za sebe

Države Evropske unije potrošile su skoro 200 milijardi evra (225 milijardi dolara) na odbranu u 2020. godini, najviše otkako je 2006. počela da se vodi ta evidencija, ali su zajednička ulaganja vlada u toj oblasti pala, objavila je danas Evropska odbrambena agencija (EDA).

Ova agencija EU, koja pomaže zemljama evropskog bloka razvoj njihove vojne moći, saopštila je da je ukupna potrošnja zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članica, sa izuzetkom Danske koja je odlučila da ne učestvuje u vojnim projektima EU, dostigla 198 milijardi evra, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2019, prenosi Rojters.

Rashodi za odbranu iznosili su 1,5 procenata ekonomske proizvodnje 26 država EU, što je dobrodošao iznos za NATO alijansu predvođenu SAD-om, koje su tražile od svojih saveznika da vojna potrošnja iznosi dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Većina članica EU je deo NATO-a, ali žele da budu u mogućnosti da deluju nezavisno od Sjedinjenih Država kada je to potrebno.

Zagovornici jačanja odbrambene snage EU kažu da su tome doprineli brojni razlozi - izlazak Britanije iz bloka, prioriteti politike bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu" i slabost država na evropskim granicama.

Međutim, izveštaj EDA-e pokazuje pad kooperativne potrošnje uprkos vojnom sporazumu EU potpisanom krajem 2017. s ciljem da se udruže resursi i okonča rivalstvo između nacionalnih industrija koja je slabila dosadašnje odbrambene napore.

Prema podacima iz izveštaja, zajedničke nabavke opreme su pale za 13 odsto u odnosu na 2019. godinu, na 4,1 milijardu evra, što je treća najniža vrednost u evidenciji agencije.

Pri kupovini vojne opreme prošle godine, vlade EU su uglavnom same sklapale ugovore, ignorišući obavezu preuzetu paktom iz 2017. da se nešto više od trećine takvih nabavki obavlja zajedno sa drugim članicama Unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.