Rekordna godina Somboleda

Izvor: 025info.rs, 16.Jan.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna godina Somboleda

Kompanija Somboled, koja je deo francuske grupe Lactalis, zabeležila je izuzetno produktivnu godinu zahvaljujući postignutom apsolutnom rekordu u istoriji ove kompanije sa otkupljenih 67 miliona litara sirovog mleka, što predstavlja rast od čak 9,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Somboled otkupljuje sirovo mleko od 1240 primarnih proizvođača, a više od polovine mleka iz otkupa zadovoljava standarde kvaliteta Evropske unije.

Uspešna >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << radna godina obeležena je u okviru manifestacije Dan mleka 2014, koja je održana krajem decembra u svečanoj sali somborskog hotela Internacional. Na svečanosti su predstavljeni rezultati saradnje mlekare Somboled i njenih kooperanata, među kojima je 9 komercijalnih i 175 porodičnih farmi. Somboled je svim kooperantima uručio priznanja, a 60 porodičnih farmera koji su u toku 2014. godine isporučili više od 100.000 litara mleka, nagrađeno je godišnjim bonusom. Rekorder među nagrađenim porodičnim farmerima je Mita Plavšić iz Bačke Palanke, koji je sa svojom farmom od 120 grla u toku protekle godine isporučio 655.000 litara mleka.

"Saradnja između Somboleda i primarnih proizvođača je odličan primer kako jedna velika kompanija radi na poboljšanju naše poljoprivrede, što se naročito ogleda kroz pružanje stručne pomoći u tehnologiji proizvodnje. Zahvaljujući ulaganjima Somboleda, naša farma je povećala broj krava sa 90 na 120, što je dovelo i do povećane proizvodnje sa 1800 na 2500 litara mleka dnevno." - ocenio je farmer Mita Plavšić.

"Prethodna godina je bila zaista odlična u proizvodnom, tehnološkom i klimatskom pogledu. Uspešna 2014. godina rezultat je ulaganja Somboleda u iznosu od pola miliona evra u unapređenje proizvodnje mleka na farmama i 300000 evra investicija u opremu za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta mleka." - istakao je Milan Maksimović, direktor otkupa i razvoja proizvodnje mleka u kompaniji Somboled.

Primarni cilj kompanije Somboled za 2015. godinu i dalje je kvalitet sirovog mleka i povećanje proizvodnje. Takođe, u 2015. godini se očekuje i povećanje količine mleka EU kvaliteta sa trenutnih 53 odsto na 65 odsto što će omogićiti povećanje izvoza na tržište Evropske unije i Ruske federacije. Pored planiranih investicija za povećanje broja grla na farmama, Somboled će investirati i u unapređenje proizvodnje mleka i nabavku novih laktofriza.

Glavni i odgovorni urednik

email: rajko@025info.rs
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na 025info.rs...






Povezane vesti

Rekordna godina Somboleda

Izvor: B&F Online, 16.Jan.2015

Kompanija Somboled, koja je deo francuske grupe Lactalis, zabeležila je izuzetno produktivnu godinu zahvaljujući postignutom apsolutnom rekordu u istoriji ove kompanije sa otkupljenih 67 miliona litara sirovog mleka, što predstavlja rast od čak 9,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Somboled otkupljuje...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.