Rekordan broj Britanaca smatra da je Bregzit bio greška, sada bi glasali za EU

Izvor: VOA, 18.Jul.2023, 14:55

Rekordan broj Britanaca smatra da je Bregzit bio greška, sada bi glasali za EU

Procenat Britanaca koji smatraju da je Bregzit bio greška dostigao je novi rekord ovog meseca, pokazalo je istraživanje anketara JuGov (YouGov) u utorak. Sa malo ekonomskih koristi koje se mogu pokazati posle glasanja za izlazak iz Evropske unije u junu 2016. godine, 57 odsto Britanaca je reklo da je odluka da napuste Evropsku uniju 2016. godine bila pogrešna, u poređenju sa 32 odsto koji misle da je bila ispravna. Više od polovine - 55 odsto - reklo je da bi glasalo za ostanak u EU, naspram 31 odsto koliko je reklo da treba ostati izvan nje, ako referendum bude ponovo održan. Premijer Riši Sunak rekao je u maju da Bregzit donosi prednosti, navodeći svoju vodeću politiku slobodnih luka i smanjenja PDV-a za šta je rekao da će učiniti da pivo i higijenski proizvodi pojeftine. Ekonomisti kažu da slobodne luke - specijalne zone koje imaju poreske i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise - verovatno neće podstaći britansku ekonomiju, ali da mogu da imaju ograničenu vrednost kao sredstvo za regionalni razvoj. Britanske poslovne investicije jedva da su porasle od sredine 2016. godine, za razliku od drugih naprednih ekonomija. Dok ekonomisti koji podržavaju Bregzit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao u godinama koje su prethodile 2016. i da je kasnije morao da uspori, poslovne ankete ukazuju upravo na Bregzit kao jedan od uzroka stagnacije. Istraživanje JuGov-a na više od 2.000 Britanaca pokazalo je da 63 odsto njih sada Bregzit smatra više neuspehom nego uspehom, u poređenju sa 12 odsto onih koji ga vide kao više uspeh. Još 18 odsto ispitanika je reklo da nije ni jedno ni drugo.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Više od polovine Britanaca smatra da je Bregzit bio greška

Izvor: Radio 021, 18.Jul.2023

Procenat Britanaca koji kažu da je izlazak njihove države iz Evropske unije bio greška dostigao je novi rekord ovog meseca, pokazali su danas rezultati anketnog istraživanja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.