Rekonstrukcija botaničke bašte Jevremovac

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija botaničke bašte Jevremovac

U Botanickoj basti Jevremovac ,jedinstvenoj zelenoj oazi u centru grada, za nekoliko dana pocinje rekonstrukcija parkova i setalista, a vec pocetkom jeseni i najveca do sada obnova velikog i malog staklenca.

Osim razgledanja raskosnih biljaka, rekonstrukcija steklenca omogucice da se odgajanje retkih vrsta nastavi pod adekvatnom temperaturom i zastitom.

Bogatu vegetacijom, i hladom, Botanicku bastu mnogi dozivljavaju kao svoj letnjikovac.U miru i zelenilu vrele radne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dane na ovom mestu najcesce provode majke sa decom, stari i studenti ne obracajuci paznju na oronule staze, klupe, kante za smece i zaraslo siblje. Vise nece biti tako, jer Boranicka basta konacno ulazi u zasluzenu rekonstrukciju koja ce oplemeniti ovaj park.

Za nekoliko dana, kada se zavrsi administracija, pocinje zamena sljunka za asfalt, uredjenje staza, cesme. Na sve to se cekalo jako dugo.

Obnova otvorenog prostora kostace 70 miliona dinara, a 63 miliona obezbedice fond za zastitu zivotne sredine. Na jesen stize jos jedan, najveci projekat u Jevremovcu, kojim ce kompeltno obnoviiti veliki staklenac i mali staklenac, poznatiji kao mnozara. Rekonstrukcija ce se finansirati iz fonda Evropske unije sa milion i po evra.

U parkovima Botanicke baste i sraklenicima gaji se vise od 2000 hiljade drvnih, zeljastih i tropskih biljaka, a vecinu tih vrsta nemoguce je videti u prirodi. I Japanskom vrtu, u kojem je zasadjeno nekoliko desetina tropskih biljaka, na jesen ce poceti rekonstrukcija jezera i njegovog korita.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.