Regulatori EU podržali vakcinu Džonson i Džonson uprkos mogućoj vezi sa krvnim ugrušcima

Izvor: VOA, 20.Apr.2021, 18:00

Regulatori EU podržali vakcinu Džonson i Džonson uprkos "mogućoj" vezi sa krvnim ugrušcima

Evropska agencija za lekove (EMA) ustanovila je da postoji moguća veza između vakcine za Kovid-19 kompanije Džonson i Džonson i pojave retke vrste krvnog uruška kod odraslih osoba koje su primile doze u Sjedinjenim Državama, ali je podržala vakcinu navodeći da je korist od nje veća od potencijalnih rizika. Evropska regulatorna agencija saopštila je u utorak da je njen komitet za bezbednost lekova zaključio da upozorenje o neobičnim krvnim ugrušcima sa niskim vrednostima trombocita mora da se doda na etikete vakcine, što se traži i od kompanije Astra Zeneka. Otkrića su zadala udarac Evropskoj uniji, koja nailazi na velike prepreke u svojoj kampanji vakcinacije, nakon što je nekoliko zemalja privremeno zaustavilo ili ograničilo upotrebu Astra Zenekine vakcine zbog mogućeg stvaranja krvnih ugrušaka.  EMA je ustanovila da su se svi slučajevi stvaranja tromba dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, pretežno žena, u roku od tri nedelje od vakcinacije jednom dozom vakcine Džonson i Džonson. Kako je navedeno, deo procene je zasnovan na svim dostupnim dokazima, među kojima je i osam prijavljenih slučajeva u SAD.  Agencija je dodala da se većina ugrušaka formirala u mozgu ili stomaku, kao što je slučaj i sa vakcinom Astra Zeneke, koja se trenutno proučava zbog sličnih problema sa nastankom tromboze.  "Jedno moguće objašnjenje za kombinaciju krvnih ugrušaka i niskih vrednosti tromobocita je imuni odgovor, koji dovodi do stanja sličnog onog koje se ponekad viđa kod pacijenata koji se leče heparinom", saopštila je EMA.  Retke pojave tromba Američki zdravstsveni regulatori su prošle nedelje preporučili da se zaustavi upotreba Džonson i Džonson vakcine nakon što je šest žena mlađih od 50 godina razvilo retke krvne ugruške posle vakcinacije. Jedna je preminula a jedna hospitalizovana u teškom stanju. To je bilo šest prijavljenih slučajeva u više od 7 miliona doza vakcina datih u SAD od 13. aprila, saopštila je EMA.  Džonson i Džonson, koji je zaradio 100 miliona dolara od prodaje vakcina za Kovid-19, odložio je slanje vakcina u Evropu ali se sprema da nastavi isporuke. Kompanija je saopštila da joj je cilj da dostavi 55 miliona doza EU, do kraja juna, u skladu sa ugovorom koji je sklopljen. Vakcina Džonson i Džonson, koju je razvio njen ogranak Džensen, je jedna od četiri vakcine protiv Kovida-19 čija je upotreba trenutno dozvoljena u Evropi. U međuvremenu, fabrika za proizvodnju vakcina u Baltimoru koja je uništila milione doza vakcine Džonson i Džonson, u ponedeljak je saopštila da je privremeno obustavila proizvodnju - na zahtev Federalne uprave za hranu i lekove posle prošlonedeljne inspekcije. Radnici u fabrici (Emergent BioSolutions) pomešali su vakcinu Džonson i Džonson sa sastojcima za vakcinu koju je razvila Astra Zeneka, zbog čega je 15 miliona doza Džonson vakcine bilo neupotrebljivo.     
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EMA: Korist od Džonson i Džonson vakcine je ipak veći od rizika pojave krvnih ugrušaka

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2021

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je ustanovljena moguća veza izmedju vakcine Džonson i Džonson protiv kovida - 19 i retkom pojavom stvaranja krvnih ugrušaka ali je istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.