Regionalna saradnja bitan deo procesa pristupanja EU

Izvor: RTS, 12.Jun.2018, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Regionalna saradnja bitan deo procesa pristupanja EU"

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar kaže da regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi predstavljaju bitan deo procesa pristupanja EU, doprinose stabilnosti i pomirenju i rešavanju svih problema iz prošlosti.
Štamcar je na konferenciji "EU, Srbija i Zapadni Balkan - implementacija evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrednosti i standarda", rekla da EU podržava inicijative koje ohrabruju pomirenje i saradnju između mladih ljudi u regionu kroz različite mehanizme i promovišu tolerantnost, solidarnost i saradnju.

"Samo tako region može da napreduje. Mi ćemo ostati podrška Srbiji i drugim zemljama u regionu i nastavićemo da podržavamo političke i ekonomske reforme i ubrzanje na putu ka EU", navela je Štamcar.
Navodeći da je u prvoj polovini godine usvojena Strategija za Zapadni Balkan, kao i Izveštaj o napretku, Štamcar je rekla da je održan i Samit u Sofiji u maju, koji je organizovalo bugarsko predsedavanje i koji je prvi Samit koji je za poslednjih 15 godina imao za temu proširenje EU sa šest zemalja Zapadnog Balkana.
"Srbija je potvrđena kao neko ko je na vodećoj poziciji od strane Evropske komisije i drugih država članica, s obzirom da je potvrdila posvećenost Zapadnom Balkanu", dodala je Štamcar.
Kaže da postoji otvorena prilika za Srbiju i za ostatak regiona, te da tu priliku treba iskoristiti. 
"Ova dinamika će biti uspešna samo ako Srbija i ostale zemlje ubrzaju neophodne reforme koje moraju da urade", navela je Štamcar. 
U ime ambasadora Bugarske Ratka Vlajkova na konferenciji, koja je organizovana kako bi se sublimirali napori Bugarske da za vreme svog predsedavanja Savetom EU podstakne proširenje saradnje između Bugarske i Srbije sa akcentom na pospešivanje univerzalnih vrednosti EU - vladavinu prava, razvijanje dobrosusedskih odnosa, privatnog preduzetništva, obrazovanja i kulture, obratio se ataše bugarske ambasade Detelin Dimitrov.
Dimitrov je istakao da je jačanje procesa evrointegracija u regionu Zapadnog Balkana u funkciji jačanja regionalne saradnje. 
"Osnovni cilj našeg predsedavanja je podrška regionalnoj saradnji i u tom smislu razvoja dobrosusedske saradnje i to posebno u oblastima ekonomske saradnje, obrazovanja i kulturne raznolikosti regiona gde su prava manjinskih zajednica ključna za stabilizaciju u regionu", rekao je Dimitrov. 
Dodao je da iako postoji nedvosmislena želja i zalaganje svih zemalja za unapređenje ekonomske saradnje, odnosi se odvijaju sporo, uz brojna ograničenja.
"Primer dobrosusedske saradnje Bugarske i Srbije postao je za mnoge inspirativan", rekao je Dimitrov i dodao da su stabilizacijske prilike u regionu u senci rešavanja međusobnih susedskih problema, te da u tom pogledu, kaže, sporovi između pojedinih zemalja su na dobrom putu da se reše.
"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila je u privremenom zastoju, ali se zahvaljujući najnovijim naporima Brisela i odgovornih faktora, očekuje nastavak pregovora i normalizacija odnosa", rekao je Dimitrov.
"Evropa ako želi da održi svoj identitet, mora i da ga ojača"
Potpredsednik Međunarodne unije vlasnika nekretnina Edo Pirkmajer navodeći da je Evropa u savremenom svetu iz dana u dan sve važnija, kao i da se relacije u svetu dosta menjaju, naveo je da Evropa ako želi da održi svoj identitet, mora i da ga ojača, te da nije bitno samo ojačati EU kao organizaciju, već ojačati i evropske vrednosti.
"EU nas neće osloboditi teškoća koje imamo, niti je oslobodila teškoća one koji su danas članovi EU. Svako ima svoje probleme, ali način rešavanja tih problema je drugačiji. Temelji se na dogovoru", istakao je Pirkmajer.
Predsednik Srpske grupe Trilateralne komisije Jovan Kovačić naveo je da se zemlje regiona moraju udružiti kako bi se oduprli izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu.
Istakao je da ako je zemljama u regionu cilj da uđu u EU, onda je potrebno da prihvate da su reforme potrebne pre svega zarad samih zemalja Zapadnog Balkana.
"Time ćemo dobiti ne samo benefite, već ćemo unaprediti stabilnost regiona i dokazati da smo sazreli kao narodi i države", rekao je Kovačić. 
Dodao je da se zajedničkim snagama i te reforme mogu sprovesti, te da je dužnost svih u regionu da prevaziđu razlike. 
"Mi smo ratovali krvavo, kako samo braća mogu između sebe i te ratne rane nas još uvek opterećuju i koriste se kada god je potrebno u neku sitnu političku svrhu. Ta svrha košta ceo region", rekao je Kovačić i dodao da danas više ne postoje izgovori da jedni drugima u regionu ne pruže ruku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.