Reforma pravosuđa tokom leta

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma pravosuđa tokom leta

Najbitiniji segmenti reforme pravosuđa biće gotovi tokom leta, izjavila ministarka pravde Snežana Malović. To nije samo zbog mišljenja za kandidaturu Srbije za članstvo u EU, već i građana čiji predmeti će se brže i efikasnije obrađivati u sudskom postupku, navela Malovićeva.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je da će tokom leta biti okončani svi segmenti reforme pravosuđa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji moraju da se preduzmu za rad dobijanja pozitivnog mišljenja za kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

"U roku od 10 dana, odnosno naredne sedmice, počeće postupak preispitivanja odluka o izboru sudija i tužilaca koji treba da bude gotov do septembra kao jedan od segmenata bitnih za pozitivno mišljenje Evropske komisije", izjavila je Malovićeva intervjuu Tanjugu.

Prema njenim rečima, tokom leta će biti usvojena dva najvažnija procesna zakona koja će trajanje suđenja svesti na razuman rok u skladu sa evropskim standardima - krivični postupak na godinu dana, a parnični na dve godine.

Malovićeva je ukazala da je Ministarstvo pravde imalo uvek velike nadležnosti na putu Srbije ka evropskim integracijama, podsetivši da je samo u postupku vizne liberalizacije izradilo predloge za oko 30 zakona koji su primennjivi.

Ministarka pravde je napomenula da rezultat primene Zakona o oduzimaju imovine proistekle iz krivičnog dela sada iznosi oko 300 miliona evra zaplenjene imovine.

"Naravno, nismo sve ove stvari preduzimali isključivo zbog evropskih integracija, već radi poboljšanja kvaliteta života građana Srbije i verujem da smo u velikoj meri na putu da ostvarimo taj svoj cilj", istakla je ministarka pravde.

Snežana Malović je navela da je preispitivanje odluka o izboru sudija iz decembra 2009. godine koje je doneo prethodni saziv Visokog saveta sudstva "jedan od segmenata koji moraju da se preduzmu zarad dobijanja pozitivnog mišljenja za našu kandidaturu i naravno ono što nam je cilj - dobijanje datuma otpočinjanja pregovora".

"Očekujem da operativni deo postupka preispitivanja započne u roku od 10 dana u smislu da će od tog momenta, neizabrane sudije biti pozvane na razgovor pred komisijom Visokog saveta sudstva (VSS)", rekla je Malovićeva, napominjući da je taj proces počeo kada je Ustavni sud dostavio predmete VSS.

Reforma sudskih procedura i kraći procesi

Predmeti su, kako je rekla, podeljeni sudijama koji će biti njihovi izvestioci.

"U radu komisija učestovaće isključivo izborni članovi VSS iz redova sudija, a isto se odnosi i na Državno veće tužilaca", objasnila je Malovićeva.

Dalji koraci u reformi pravosuđa, pored opšteg izbora, podrazumevaju i reformu procedura, navela je ministarka i najavila da će tokom leta biti usvojeni novi zakonik o krivičnom postupku i zakon o parničnom postupku.

"U narednih mesec dana Ministarstvo pravde će predložiti potpuno moderan zakonik o krivičnom postupku, koji podrazumeva efikasniju istragu i efikasniji sudski postupak. Zakon o parničnom postupku trenutno se nalazi na mišljenju u Savetu Evrope", navela je Malovićeva i izrazila očekivanje da će u toku leta i taj zakon biti usvojen u parlamentu.

Ministarka pravde je podsetila da je nedavno usvojen Zakon o izvršenju koji će omogućiti da procedura izvršenja traje mnogo kraće, jer smo, kako je navela, do skoro imali "anomaliju u sistemu, pa je nekada procedura izvršenja trajala duže nego sam postupak suđenja".

Internetom do "kretanja" predmeta 

Ukazujući da pod reformom pravosuđa podrazumeva i organizaciju rada, Malovićeva je podsetila da, uz pomoć sudskog programa za automatsko vođenje predmeta koji su uvedeni u srpske sudove, građani sada mogu na Internetu da vide "kretanje" svog predmeta.

"Mislim da je to veoma značajan korak, jer se tu može videti sve ono što je javno, a smanjuje se i percepcija prisustva korupcije. Za naše društvo jako je bitno da stvorimo sve preduslove ne bi li percepciju korupcije sveli na najmanju moguću meru", istakla je Malovićeva.

Ona je naglasila da se pod reformom pravosuđa podrazumeva i "promena svesti".

Iako su, kako je navela, stvari u vezi sa reformom pravosuđa urađene, ministarka pravde je naglasila da se na ovome neće stati.

"Ostaje da u naš sistem uvedemo javne beležnike. Zakon jeste usvojen nedavno, ali treba doneti podzakonske akte i izvršiti izbor javnih beležnika. Isto se odnosi i na privatne izvršitelje i druge pravosudne profesije", navela je Malovićeva.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.