Reagovanja povodom odluke Podgorice da granice za Srbiju ostaju zatvorene

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 10:51

Reagovanja povodom odluke Podgorice da granice za Srbiju ostaju zatvorene

Odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granice sa Srbijom od 1. juna u suprotnosti je sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva EU i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima u regionu, rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Vlast u Crnoj Gori se ne bori protiv virusa, ona se bori protiv Srba, poručio je ministar Aleksandar Vulin. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Povodom odluke Crne Gore da za građane Srbije ne otvori granicu 1. juna, reagovali su ministri Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović i Nenad Popović. 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da se vlast u Crnoj Gori ne bori protiv virusa, ona se bori protiv Srba.
"Zabrana ulaska Srbima u Crnu Goru valjda treba da pomogne izgradnji domovinskog identiteta Crne Gore, pošto zdravlju nacije sigurno neće pomoći, ludilu verovatno, zdravlju nikako", rekao je Vulin u Leskovcu gde je boravio povodom obeležavanja 21. godišnjice bitke na Paštriku.
"Kome je Sekula Drljević omiljeni ideolog tome su i rasni zakoni Nezavisne države Hrvatske pravna inspiracija", poručio je Vulin.  
Ponašanje Crne Gore prema Srbiji i Srbima je nedemokratsko i suprotno vrednostima na kojima počiva EU, istakla je Zorana Mihajlović u saopštenju.
"Crna Gora je u procesu evropskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regionu, pa bi u skladu s tim trebalo da bude primer za druge. Umesto toga, veštački se kreiraju nove barijere između ljudi na ovim prostorima, koji su na svaki način upućeni jedni na druge, a odgovornost za to je pre svega na političarima", kaže Mihajlovićeva.
Kako kaže, nikakvo zaklanjanje iza virusa ne može da sakrije nastavak nedemokratskog ponašanja vlade u Podgorici prema Srbiji i pripadnicima našeg naroda, protivno vrednostima i praksi EU, čijem članstvu čitav region teži.
Ta odluka, međutim, jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora, rekla je Mihajlović, izrazivši uverenje da će naši građani razumeti i tu poruku. 
Popović: Đukanovićev režim ogolio svoje antisrpsko liceMinistar u Vladi Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović ocenio je da odluka Vlade Crne Gore da građanima Srbije i Republike Srpske ne dozvoli ulazak u tu zemlju još jednom svedoči o, kako kaže, namerama vlasti u Podgorici prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Popović u saopštenju navodi da je crnogorski režim pion u realizaciji ciljeva stranih sponzora da se, prema njegovoj oceni, na veliki jubilej stogodišnjice obnove Srpske patrijaršije, uništi SPC u Crnoj Gori koja je vekovima čuvala tron pećkih patrijarha kroz najteža vremena naše nacionalne istorije.
On smatra da je cilj crnogorske vlasti da kroz progon, pretnje i svaku moguću diskriminaciju uništi političku snagu Srba u toj državi i da na popisu stanovništva sledeće godine nsroski narod svede na, kako kaže, statističku grešku.
Popović, takođe, ocenjuje da je posle "anticivilizacijske i šovinističke" odluke crnogorskog režima došao trenutak da i Srbija počne da podvlači crtu na decenijsko štetočinsko delovanje tog režima u Srbiji, kao i da je sada prilika da se aktivno deluje prema međunarodnoj zajednici, i da se do kraja razobliči "poslednji diktatorski režim u Evropi".
Kostić: Vlada mora imati adekvatan odgovorPotpredsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić rekao je da je odluka Vlade Crne Gore da se ne dozvoli ulazak Srbima u tu zemlju još jedan "politički nekorektan potez" kojim se srpski državljani diskriminišu u odnosu na druge zemlje Evrope.
U saopštenju dostavljenom medijima, Kostić navodi da Crna Gora na taj način "stavlja do znanja" da joj Srbi, srpski turisti i srpska privreda nisu bitni za dalji ekonomski razvoj.
Kostić smatra da Vlada Srbije na taj potez Crne Gore mora da ima adekvatan odgovor.
"Srbija na sve ovo ne treba više da ćuti, pogotovo što je Crna Gora u mnogo zavisnijoj situaciji od Srbije i po pitanju snabdevanja osnovnim prehrambenim proizvodima i po pitanju turizma", navodi Kostić.
Tvrdi da su se crnogorski političari na taj korak odlučili "na nagovor svojih političkih uzora" - Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija.
Kostić kaže da Crna Gora posle povika na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, nastavlja da se otvoreno obračunava sa svim što ima veze sa Srbijom.
Poručio je vlastima u CG da umesto što se "obračunavaju sa Srbijom", reše brojne kriminalne afere u kojima, kako kaže, učestvuju crnogorski funkcioneri i članovi njihovih porodica.
Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila zvanična Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove, poručila je juče premijerka Ana Brnabić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.