Razotkriveni: Jedna od najbogatijih država sveta utrostručila uvoz ruske nafte

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 16:43

Razotkriveni: Jedna od najbogatijih država sveta utrostručila uvoz ruske nafte

Singapurski uvoz ruske nafte gotovo se utrostručio u prvom kvartalu 2023., pokazuju vladini podaci, nakon što je EU zabranila uvoz naftnih derivata iz Rusije.

"Azijski tigar", kako još zovu ovu ostrvsku grad-državu, uvezao je 741.000 tona ruske nafte u tom razdoblju, što čini oko 23 odsto ukupnog singapurskog uvoza rafiniranih proizvoda, pokazao je obračun Rojtersa temeljen na podacima Enterprise Singapore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Evropska unija je zabranila uvoz ruskih naftnih proizvoda od 5. februara, a uz EU i Australiju još sedam država nametnulo je gornju granicu od 45 dolara za trgovinu ruskom naftom uz korišćenje zapadnih brodova i osiguranja, prenosi Jutarnji list.

Ograničenja, koja su promenila globalne tokove trgovine naftom, imaju za cilj da obuzdaju prihode Moskve, a istovremeno da omoguće Rusima da ostanu na tržištu i održavaju niske svetske cene nafte.

Singapur nije deo grupe zemalja koje su zabranile uvoz ruske nafte, ali jedan singapurski zvaničnik je još u februaru rekao da će kompanije u zemlji morati da razmotre i upravljaju svakim potencijalnim uticajem na svoje poslovne aktivnosti, transakcije i odnose s kupcima kada posluju s ruskom sirovom naftom.

Inače, ključni kupci nafte iz Singapura su Južna Koreja, Kina, Tajvan i Japan.

Rusija je, s druge strane, uspela da pronađe alternativne kupce za svoju naftu, s isporukama u Brazil, Tunis i Bliski istok. Njihov izvoz u ta područja dosegao je rekordne razine, a analitičari očekuju da će se taj trend nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.