Razgovori Srbije sa EU zavise od Kosova

Izvor: Southeast European Times, 18.Dec.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori Srbije sa EU zavise od Kosova

Očekuje se da će Srbija početi razgovore sa EU o pridruživanju na proleće, ali datum ostaje vezan za napredak zemlje u pogledu Kosova.

18/12/2012

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda –18.12.2012.

Sporazum o integrisanom upravljanju granicom između Srbije i Kosova bio je značajan faktor kada su ministri spoljnih poslova EU donosili odluku da se proceni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << napredak zemlje za početak pregovora o pridruživanju ovog proleća, rekao je srpski premijer Ivica Dačić.

„Posle dugog niza godina Srbija je dobila vrlo pozitivno mišljenje EU, sa dobrim izgledima za početak pregovora o pridruživanju na proleće“, rekao je Dačić posle prošlonedeljnog sastanka.

Bez sporazuma koji je sproveden ranije ovog meseca, rekao je Dačić, zemlja bi morala da čeka 2014. godinu.

U konačnim zaključcima za Srbiju navodi se da će „u svrhu moguće odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora sa Srbijom, Savet ministara na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnice EU, na proleće 2013. godine razmotriti napredak koji je Srbija postigla na polju reformi i odnosa sa Prištinom“.

Pregovori između Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija nastaviće se u januaru, rekla je u ponedeljak (17. decembra) visoka predstavnica EU za spoljne poslove Ketrin Ešton.

„Pred nama je važan period, koji će zahtevati puno političko jedinstvo i stabilnost kako bismo mogli da nastavimo evropskim putem, istovremeno štiteći svoje nacionalne i državne interese“, rekao je Dačić.

Potpredsednica vlade zadužena za evropsku integraciju Suzana Grubješić rekla je da je Srbija „spremna sutra da počne pregovore ako treba“.

„Možemo reći da je danas Srbija i pohvaljena i ohrabrena. Pohvaljena za ono što je uradila, jer je vlada pokazala svoju nameru da održi data obećanja, a ohrabrena činjenicom da će datum za početak pregovora biti određen na proleće, za vreme sledećeg mandata predsedavajućeg EU, a to će biti Irska“, rekla je Grubješićeva zaSETimes.

Ona je dodala da će se pregovori između Beograda i Prištine nastaviti i da će sever Kosova biti naredna tema.

„Severno Kosovo se uvek pominjalo. Kada neko kaže 'prihvatiti realnost', to važi i za sever Kosova i ono će svakako biti tema političkog dijaloga, jer samo na taj način možemo da postignemo održivo rešenje.“

Predrag Simić, profesor političih nauka na Univerzitetu u Beogradu, kaže da je Srbija ostala na evropskom putu, ali dodaje da je taj put ponekad neizvestan.

„EU pozdravlja korake nove vlade oko Kosova, ali sama činjenica da je ovo nova vlada bila je uzrok za oprez“, rekao je Simić za SETimes.

On je ukazao da što duže bude trajao proces evropske integracije, to će veću kontrolu Unija imati nad Srbijom, ako rezultati pregovora sa Kosovom ne budu zadovoljavajući.

„Videćemo kako će se stvari odvijati i na Kosovu i u Srbiji“, dodaje Simić.

Iako je u nacrtu zaključaka sa sastanka ministara spoljnih poslova EU za početak razgovora navedeno proleće, precizan datum nije određen zbog protivljenja Nemačke.

Nemačka je naglasila da napredak Srbije na polju „vidljivog i održivog unapređenja odnosa sa Prištinom“ mora da bude osetan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.