Ratifikacija SSP u januaru

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija SSP u januaru

Evropski parlamentarci će u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, rekao u Beogradu poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je da će evropski parlamentarci u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa Srbijom i pozvao članice EU koje to još nisu učinile da taj dokument što pre ratifikuju.  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Navodi iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu su teške optužbe o kojima bi trebalo sprovesti istragu, rekao izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

"Moraju se uključiti međunarodne institucije i to se što pre mora ispitati. Ako tu ima faktografije, onda treba stvar završiti što pre, a i ako nema, onda i to treba raščistiti, jer to truje političku atmosferu na Kosovu, u Albaniji, Srbiji i regionu", istakao je Kacin.

U razgovoru sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin pozvao je Vladu i Skupštinu Srbije da 2011. godine usvoje što veći broj zakona koji bi doprineli privlačenju stranih investitora.

Kacin je rekao i da će pozvati sve parlamente država članica EU koje do sada nisu ratifikovale SSP da to što pre učine naglasivši da EP visoko ceni postignute rezultate Skupštine Srbije u poslednje dve godine i dodao da je potrebno ojačati ulogu te institucije.

Slavica Đukić-Dejanović je istakla da se u Srbiji intenzivno radi na sačinjavanju i usvajanju zakona koji su usklađeni sa pravnim tekovinama EU.

Jelko Kacin i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarali su o napretku u harmonizaciji zakonodavstva Srbije sa onim koje postoji u Evropskoj uniji, mirovnim misijama EU i o 200 pitanja Upitnika EU na koje treba da odgovori Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dačić i Kacin saglasili su se o tome da je Srbija uradila mnogo da stavi pod kontrolu putovanje lažnih azilanata u zemlje Evropske unije.

MUP Srbije učinio je sve što je moguće, kako bi se stavio pod kontrolu veliki broj zahteva za azil, koji su usledili pošto je Evropska unija, prošle godine, donela odluku o ukidanju viza za putovanja građana Srbije u evropske zemlje šengenskog prostora, ocenio je Kacin.

"Na taj način, Srbija je kao država dobila veliki kredibilitet, a sam ministar i veliki prestiž unutar institucija Evropske unije. Mi to, svakako, pozdravljamo i cenimo, jer razumemo da je to veliki doprinos da bi i Kosovo što pre dobilo viznu liberalizaciju, što će omogućiti slobodan protok ljudi na celoj teritoriji Zapadnog Balkana", rekao je Kacin.

Dačić je rekao da Srbija čini maksimalne napore da neutrališe sve negativne efekte i sporedne pojave vizne liberalizacije, koje mogu da bace opasnu senku i da dovedu u pitanje taj proces.

Veoma je važna regionalna saradnja koju imamo u oblasti bezbednosti, istakao je Dačić.

"Balkan više nije mesto gde policije i bezbednosne strukture ne sarađuju i na takav način ostavljaju prostor za delovanje kriminalnih grupa, već naprotiv, Balkan je deo Evrope i sveta u kome postoji čvrsta regionalna saradnja", rekao je Dačić.

Lobiranje u institucijama EU

Kacin je iskazao optimizam o rezoluciji o Srbiji, koja će tokom januara biti izneta u Evropskom parlamentu na glasanje.

U Domu Narodne skupštine, diskutovalo se i o saradnji srpskog i evropskog parlamenta.

Evropski parlamentarci savetuju da je za Srbiju, koja poslednjih 25 godina nije imala bolju poziciju u Briselu, važno da funkcioneri budu prisutniji u institucijama Unije, i da bi trebalo bolje koristiti lobističku grupu "Prijatelji Srbije".

"Bitno je iskoristiti tu godinu da kad se dobije status kandidati da odmah počnu pregovori i da ti pregovori idu što brže. Srbija ima administrativne kapacitete, ima tu tradiciju, vi imate glavni grad koji je oduvek bio glavni grad ovakve ili onakve zemlje, ali je uvek bio glavni grad i to treba iskoristiti", kaže Zoran Taler, član grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu.

Da je Evropski parlament sve uticajniji u politici proširenja, svestan je potpredsednik Vlade Božidar Đelić. koji u najvažnije zadatke sada ubraja početak rada srpske ekspertske kancelarije u Briselu; ona će od januara, paralelno sa timom u Beogradu, biti zadužena za sticanje statusa kandidata.

"Istovremeno želimo da nastavimo veoma snažno kao što smo počeli rad na odgovorima na upitnik. Mogu da kažem da je između pola i dve trećine posla urađeno, zavisi kako gledamo da li po broju pitanja ili količini odgovora", kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Uspešna profesionalizacija Vojske Srbije

Prilikom susreta sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je uspešno sproveden proces profesionalizacije Vojske Srbije.

Kacin je u razgovoru Šutanovcem ocenio i da je standardizacija Vojske Srbije izuzetno važna i sa aspekta daljeg pristupanja Srbije EU.

Tokom razgovora o evropskim integracijama Srbije i reformi sistema odbrane, Šutanovac je naglasio da Srbija čini sve kako bi se proces evropskih integracija maksimalno ubrzao, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Šutanovac je izrazio spremnost za uključivanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalne operacije EU, "nakon zaključivanja okvirnog sporazuma o civilnim i vojnim misijama EU".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.