Rat diplomatskim sredstvima – SAD i EU nastavljaju s izbacivanjem ruskih diplomata

Izvor: B92, 26.Mar.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat diplomatskim sredstvima – SAD i EU nastavljaju s izbacivanjem ruskih diplomata

Posle samita Evropske unije i odluke da se preduzmu mere protiv Rusije, Sjedinjene države najavile danas proterivanje 60 ruskih diplomata.

Američki predsednik Donald Tramp naredio je proterivanje 60 ruskih diplomata, kao reakciju na slučaj trovanja bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja u Solsberiju u Velikoj Britaniji.

Od ukupnog broja diplomata kojima je otkazano gostoprimstvo, njih 48 radi u ambasadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije u Vašingtonu, a ostali su bili angažovani u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Takođe, najavljeno je gašenje ruskog konzulata u Sijetlu.

Rusija je odmah odgovorila istom merom - najmanje 60 američkih diplomata biće izbačeno iz Rusije, potvrdio je Vladimir Jabarov iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova za RIA Novosti.

Donald Task, predsednik Evropskog saveta, najavio da je da će 14 zemalja od 28 članica EU proterati ruske diplomate, a nije odbacio mogućnost da će biti preduzete dalje protivmere u odnosima sa Rusijom.

https://twitter.com/eucopresident/status/978258762740924416

Na samitu EU održanom 22. i 23. marta, lideri evropskih zemalja složili su da većina dokaza upućuje da je Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom na bivšeg obaveštajca i njegovu kćerku.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavio je povlačenje ambasadora EU Markusa Ederera iz Rusije.

Nemačka i Francuska su takođe najavile da će izbaciti svaka po četiri diplomate. U Češkoj je troje diplomata proglašeno nepoželjnim osobama, u Litvaniji takođe tri osobe su izbačene, dok je 44 ljudi na listi osoba kojima je zabranjen ulaz u zemlju.

Holandija, Danska i Italija objavile su da će izbaciti po dvoje diplomata.

Slučajni prolaznici pronašli su Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju onesvešćene na klupi u Solsberiju 4. marta. Britanske vlasti veruju da su njih dvoje otrovani nervnim agensom Novičok, koji je napravljen u Rusiji (njegov razvoj je započet u Sovjetskom savezu), kao i da ova država stoji iza napada na dvoje engleskih državljana.

Velika Britanija proterala je 23 diplomate, a pored izbacivanja 23 britanskih diplomata, Rusija je zatvorila konzulat u Sankt Peterburgu i zabranila aktivnosti Britanskog saveta u Rusiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.