Rast ultranacionalista u Nemačkoj; Dokažite da ste Nemac, Zatvorite EU

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 13:49

Rast ultranacionalista u Nemačkoj; "Dokažite da ste Nemac", "Zatvorite EU"

Nemačka kancelarija za zaštitu ustavnog poretka je nakon stranačke konvencije desničarske AfD ukazao na dalje prisutne ekstremističke tendencije u stranci.

"Lista kandidata i izborni program za izbore za Evropski parlament još doduše nisu u potpunosti gotovi, ali već sad u oči upadaju osobe koje su u prošlosti istupale sa stavovima koji nisu skladni s demokratskim temeljima", rekao je direktor Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka Tomas Haldenvang.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio kako su na završenom prvom delu stranačke konvencije AfD-a u Magdeburgu proteklog vikenda širene ekstremno desne teorije zavere.

"Pripadnici umerenog krila AfD-a se gotovo i nisu mogli čuti na kongresu. Tu su pre svega reč imali pobornici teorije 'velike promene'“, rekao je Haldenvang. Zastupnici ove teorije polaze od toga da političke elite u Nemačkoj rade na "izmeni naroda" tj. da podsticanjem useljavanja nastoje promeniti nacionalnu strukturu i identitet Nemačke.

Irmhild Bosdorf, jedna od glavnih kandidatkinja za EU izbore, tako traži "milionsku reemigraciju" i kaže da bi se Nemci trebali bojati promene stanovništva koju je izazvao čovek, a ne klimatskih promena koje je izazvao čovek.

Ona je poznata pripadnica tzv. identitetskog pokreta koji, između ostalog, pitanje nemačkog državljanstva povezuje s etničkom pripadnošću nemačkoj etničkoj zajednici.

I potpredsednica stranke Alis Vajdel je u svom govoru na stranačkoj konvenciji zatražila da se Evropa pretvori u "grudobran protiv useljavanja".

"Nama je to potrebno kako bismo zaštitili svoju domovinu i to ćemo učiniti zajednički s našim evropskim partnerima", rekla je Vajdelova. Više govornika na kongresu je kao uzor u borbi protiv useljavanja navelo mađarskog premijera Viktora Orbana.

I glavni kandidat AfD-a na izborima za Evropski parlament Maksimilijan Krah, koji se sam svrstava na desni rub stranke, rekao je da onaj ko je Nemac to mora dokazati "fotografijama iz porodičnog albuma".

On je u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk doduše odstupio od zahteva dela stranke za izlaskom Nemačke iz Evropske unije, ali je najavio da će se zauzimati za drastične promene, između ostalog, i za smanjenje Evropske komisije za 80 posto.

"AfD želi Evropsku uniju nacionalnih država, manje Evrope i više vlastite odgovornosti", rekao je Krah.

Savezna kancelarija za zaštitu ustavnog poretka, koji prati kretanja koja prete demokratskom pokretu SR Nemačke, AfD 2021. okarakterisao je kao potencijalno opasnu organizaciju, što omogućuje praćenje rada stranke sredstvima tajnih službi.

Konvencija je u petak započela u znaku rasta popularnosti AfD u ispitivanjima javnog mnjenja, koji ovu stranku na saveznom nivou s preko 20 posto podrške svrstavaju na drugo mesto ispred demohrišćanske Unije CDU/CSU.

Predsednik AfD-a Tino Krupala najavio je mogućnost preuzimanja vlasti u nekoliko saveznih pokrajina na istoku Nemačke gde ova stranka uživa podršku preko 30 posto ispitanih birača.

AfD svoju stranačku konvenciju nastavlja sledećeg vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.