Raspuštanje crnogorskog parlamenta izazvalo pomešane reakcije

Izvor: Southeast European Times, 31.Jul.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspuštanje crnogorskog parlamenta izazvalo pomešane reakcije

Vladajuća koalicija kaže da želi da izbegne poteškoće na putu zemlje ka EU, ali opozicija tvrdi da oni koji su na vlasti samo utiru put novim problemima.

31/07/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Podgorice -- 31.7.2012.

U sklopu, kako se to opisuje, napora za nastavak puta ka evropskoj integraciji, vladajuća crnogorska koalicija raspustila je prošle nedelje parlament, što je preduslov za sazivanje vanrednih izbora koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << očekuju u oktobru.

Očekuje se da će na njima pobediti vodeća stranka vladajuće koalicije Demokratska partija socijalista (DPS), uprkos tome što je optužuju za nepotizam i korupciju. Ali, DPS i njen koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SDP), mogli bi da se suoče sa poteškoćama u dokazivanju EU da su popravili stvari. Mogle bi da prođu godine pre nego što se Crna Gora zaista pridruži Uniji.

Raspuštanjem parlamenta, koje je izglasano sa 47-27 glasova, u skupštini koja ima 81 poslanika, predsedniku Filipu Vujanoviću omogućava se da raspiše parlamentarne izbore šest meseci pre predviđenog vremena.

„Želimo da vlada i parlament budu u punom kapacitetu kako bi pregovori sa EU koji su počeli prošlog meseca bili uzeti ozbiljno“, rekao je Miodrag Vuković, potpredsednik DPS, u izjavi za SETimes. „Ne možemo tražiti od Evrope da nas čeka dok ne održimo izbore i onda krenemo sa reformama.“

DPS će učestvovati na izborima u partnerstvu sa SDP, s obzirom da dve stranke već 14 godina imaju koalicioni sporazum.

Međutim, opozicija smatra da vladajuća koalicija samo želi još četiri godine vlasti.

Neven Gosović, potpredsednik Socijalističke narodne partije (SNP), najveće opozicione stranke, kaže da je vladajuća koalicija jedina grupa koja će imati koristi od vanrednih izbora.

„Ozbiljno razmišljamo o bojkotu izbora i razmotrićemo tu opciju tokom razgovora o predstojećim izborima sa drugim opozicionim strankama“, rekao je Gosović za SETimes.

Druge dve opozicione stranke Nova srpska demokratija i Pokret za promene osnovali su „Demokratski front“, koji je udružio snage za izbore. Pozitivna Crna Gora, stranka koja je osnovana u maju, saopštila je da će nezavisno učestvovati na izborima.

Milan Popović, profesor podgoričkog Fakulteta političkih nauka, rekao je da nezadovoljstvo građana vladom, koje se videlo tokom protesta koji su trajali od 21. januara do 21. juna, pokazuje da je vladajuća koalicija u žurbi da se dočepa novog mandata.

„Opozicija i dalje nije sigurna kada je u pitanju zajednički front za predstojeće izbore, ali verujem da će oni uspeti da konsoliduju svoje redove“, kaže Popović za SETimes. „Vlada se plaši još jedne zime koja će biti ekonomski teška, pa zato želi da pobedi na izborima što pre.“

Prema nedavno urađenim anketama, DPS ima podršku 44% birača. Centar za demokratiju i ljudska prava, nevladina organizacija koja se bavi izbornim rezultatima, kaže da SNP ima 16,6% podrške birača, a NOVA 8,5%. Slede PzP i Pozitivna Crna Gora sa 7,9% i 7,5%.

Davor Čupić, 26, iz Podgorice, kaže da će glasati na jesenjim izborima.

„Sada mogu da kažem da ću glasati protiv trenutne vlade, jer tražim posao više od tri godine i nisam našao ništa. U svetu politike pojavljuju se neka nova lica, videćemo šta ona mogu da urade“, rekao je Čupić zaSETimes.

Miko Ralić, 46, iz Podgorice, podržavao je vladajuću stranku od njenog osnivanja.

„To je stranka koja nas je dovela na prag Evrope, vratila nam našu nezavisnost i povećala životni standard. Naravno da i dalje ima problema, ali oni ne mogu da se reše preko noći“, rekao je Ralić za SETimes.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.