Rasprava o finansiranju stranaka

Izvor: B92, 12.Maj.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o finansiranju stranaka

Beograd -- Nacrt zakona o finansiranju političkih stranaka biće dorađen pre nego što uđe u skupštinsku proceduru.

Posle javnog slušanja, na kojem su svoje primedbe iznosili poslanici, nije bilo većih zamerki na tekst.

Iz opozicije je upućeno par zamerki, ali iz vladajuće koalicije poručuju da će svi nedostaci biti otklonjeni.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je na javnoj raspravi da je donošenje zakona o finansiranju političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti jedan od najvažnijih uslova za dalji proces evropskih integracija i sticanje članstva Srbije u Evropskoj uniji.

On je rekao da se njime preciziraju pravila i striktna kontrola načina finansiranja političkih subjekata, neprimereno trošenje sredstava kao i sankcije za kršenje zakona.

"Donošenje ovog zakona predstavlja dalji korak u borbi protiv korupcije", kazao je Cvetković i istakao da je sprečavanje korupcije u sferi finansiranja političkih aktivnosti izuzetno značajno jer su stranke najvažnije organizacije demokratskog sistema.

Premijer je istakao da zakon predviđa kontrolu javnosti nad finansiranjem političkih subjekata i sprečava utičaj neformalnih centara moći na institucije u čijoj je nadležnosti donošenje odluka od značaja za sve građane.

Cvetković je dodao da je zakon temeljno pripremljen u saradnji sa međunarodnim organizacijama kao što su OEBS i Savet Evrope, a

pribavljeno je i mišljenje Venecijanske komisije.

Šta predviđa predloženi zakon

Parlamentarne stranke u Srbiji će, prema predloženom zakonu, moći da računaju na 0,15 odsto sredstava iz republičkog budžeta.

Tim predlogom zakona propisano je da se sredstva za finansiranje političkih subjekata koji imaju predstavnike u predstavničkim telima određuje na nivou od 0,15 odsto rashoda budžeta Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Novinu u regulisanju finansiranja političkih stranaka predstavlja rešenje prema kome će one biti dužne da sredstva dobijena iz javnih izvora u iznosu od najmanje pet odsto ukupnih sredstava koriste za stručno usavršavanje i osposobljavanje, međunarodnu saradnju i rad sa članstvom.

Maksimalna vrednost davanja na godišnjem nivou koje jedno fizičko lice može dati političkim subjektima iznosi najviše 20 prosečnih mesečnih zarada, a za pravno lice najviše 200 prosečnih mesečnih zarada.

Davanje čija je vrednost na godišnjem nivou veća od jedne prosečne mesečne zarade javno se objavljuje, a stranka će biti dužna da ga na sajtu objavi u roku od osam dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.