RASPRAVA O FINANSIRANJU POLITIČKIH STRANAKA U ČETVRTAK

Izvor: Kurir, 11.Maj.2011, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASPRAVA O FINANSIRANJU POLITIČKIH STRANAKA U ČETVRTAK

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u četvrtak će biti održana javna rasprava o predloženom zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, čije je donošenje do juna jedan od uslova Evropske komisije za davanje pozitivnog mišljenja povodom zahteva Srbije za dobijanje kandidature za članstvo u EU.

Iz vladajuće koalicije ranije je najavljeno da će skupštinska debata o tom zakonskom predlogu uslediti posle javne rasprave, odnosno polovinom maja.

Parlamentarne stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Srbiji će, prema predloženom zakonu, moći da računaju na 0,15 odsto sredstava iz republičkog budžeta.

Tim predlogom zakona predviđeno je da se sredstva za finansiranje stranaka koje imaju predstavnike u predstavničkim telima određuje na nivou od 0,15 odsto rashoda budžeta Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Novinu u regulisanju finansiranja političkih stranaka predstavlja rešenje prema kome će one biti dužne da sredstva dobijena iz javnih izvora u iznosu od najmanje pet odsto ukupnih sredstava koriste za stručno usavršavanje i osposobljavanje, međunarodnu saradnju i rad sa članstvom.

Maksimalna vrednost davanja na godišnjem nivou koje jedno fizičko lice može dati političkim subjektima iznosi najviše 20 prosečnih mesečnih zarada, a za pravno lice najviše 200 prosečnih mesečnih zarada.

Davanje čija je vrednost na godišnjem nivou veća od jedne prosečne mesečne zarade javno se objavljuje, a stranka će biti dužna da ga na sajtu objavi u roku od osam dana.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas rasprava o finansiranju političkih stranaka

Izvor: Glas javnosti, 12.Maj.2011, 07:06

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u četvrtak će biti održana javna rasprava o predloženom zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, čije je donošenje do juna jedan od uslova Evropske komisije za davanje pozitivnog mišljenja povodom zahteva Srbije za dobijanje kandidature za članstvo u EU...Iz...

Nastavak na Glas javnosti...

Poslanici i danas o blanko ostavkama

Izvor: Blic, 12.Maj.2011

Poslanici republičkog parlamenta nastaviće danas razmatranje izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, kojima će, između ostalog, biti ukinute blanko ostavke...Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika ukidaju se blanko ostavke, tako što je propisano da poslanik podnosi ostavku Skupštini Srbije,...

Nastavak na Blic...

Malović: Zakon treba da spreči korupciju

Izvor: S media, 12.Maj.2011

Finansiranje političkih aktivnosti sprečava korupciju. Novi zakon uredjuje demokratski sistem Srbije, izjavila je Snežana Malović. ..Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da donošenje novog zakona o finansiranju političkih aktivnosti treba da spreči korupciju, što je jedan...

Nastavak na S media...

CVETKOVIĆ: PROPISI O STRANKAMA VAŽNI ZA EVROINTEGRACIJE

Izvor: Kurir, 12.Maj.2011

BEOGRAD -Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je donošenje zakona o finansiranju političkih aktivnosti jedan od najvažnijih uslova za dalji proces evropskih integracija i sticanje članstva Srbije u Evropskoj uniji...BEOGRAD -Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je ...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.