Rasprava o finansiranju političkih aktivnosti najavljena za utorak

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o finansiranju političkih aktivnosti najavljena za utorak

U utorak, 7. juna, u Skupštini Srbije raspravljaće se o Predlogu zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Usvajanje ovog predloga je i jedan od uslova Evropske komisije na zahtev Srbije za ulazak u Evropu.

Skupština Srbije će u utorak, 7. juna, početi raspravu o Predlogu zakona o finansiranju političkih aktivnosti, čije je usvajanje jedan od uslova Evropske komisije za davanje pozitivnog mišljenja na zahtev Srbije za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU.

Cvetković: Pranje novca usporava prosperitet Srbije

Đukić Dejanović: Rasprava o finansiranju stranaka u maju

Kolundžija: O finansiranju stranaka posle javne debate

Novinu u finansiranju stranaka predstavlja ukidanje ograničenja o visini sredstava iz privatanih izvora koje, pored članarine, priloga i nasledstva, čine i novi vidovi kao što su legat i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Međutim, ostala je odredba prema kojoj fizičko lice može dati stranci 20 prosečnih mesečnih zarada, a pravno 200.

Radi efikasnije kontrole, kako je navedeno u obrazloženju, prilozi se daju iskjučivo uplatom preko tekućeg računa davaoca uz obavezu političke stranke da evidentira svaki prilog, kao i da ga javno objavi na stranačkom sajtu.

Novina je i da se politička stranka može finansirati putem priloga međunarodnih političkih udruženja, ali takvi prilozi ne mogu biti u novcu, dok je zabranjeno davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, prikrivanje identiteta davaoca priloga ili iznosa.

Iz budžeta Srbije predviđeno je da se izdvoji 0,15 odsto za redovni rad političkih stranaka, a za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora u godini u kojoj se održavaju izbori određuju se sredstva u iznosu 0,1 odsto rashoda budžeta.

U republičkom parlamentu sredinom prošlog meseca održana je javna rasprava o novim rešenjima kada je premijer Mirko Cvetković poručio da usvajanje tog zakona predstavlja dalji korak u borbi protiv korupcije i u ostvarivanju najvažnijeg cilja vlade - članstva Srbije u EU. Cvetković je istakao da se njime omogućava kontrola javnosti nad finansiranjem političkih subjekata i sprečavanje uticaja neformalnih centara moći, a ministarka pravde Snežana Malović da se dodatno uređuje demokratski sistem zemlje i ostvaruje jedan od osnovnih prioriteta vlade - borba protiv korupcije.

Za predložena rešenja, prema njenim rečima, pribavljena su mišljenja Venecijanske komisije i Evropske komisije, čije su primedbe i sugestije ugrađene u tekst zakona, a radna grupa za njegovu izradu uzela je u obzir praksu zemlja EU i preporuke Grupe zemalja SE za borbu protiv korupcije (GREKO).

Podršku tom zakonskom predlogu najavile su stranke vladajuće većine, dok je opozicija protiv predloženih rešenja.

Tokom javne rasprave iskristalisalo se nekoliko nedoumica, među kojima i pitanje izbornog jemstva koje stranke moraju da polože prilikom kandidovanja za izbore, što je pokrenula LDP.

Za liberale je sporno što stranke u trenutku kada treba da polože jemstvo prilikom kandidovanja ne znaju koliki iznos treba da daju, pošto je on poznat tek kada se utvrde konačne izborne liste, a ministarka Malović je rekla da će razmotriti njihovu primedbu.

Za predstavnike Albanaca u republičkom parlamentu problematično je što su stranke dužne da daju jemstvo na celokupan iznos koji će dobiti iz budžeta, a njihov predlog je da to bude samo u visini 20 odsto tih sredstava, koje dobijaju nakon proglašenih izbornih lista.

Radikali su ocenili da su predložena zakonska rešenja "neprihvatljiva i loša", a posebno su kritikovali odredbu prema kojoj stranke mogu da se zadužuju kod banaka, navodeći da to ide u prilog oligarsima, odnosno da im se omogućava upravo kontrola stranaka.

I predstavnici nezavisnih tela i nevladinih organizacija su izneli zamerke, pa je tako primedba Državne revizorske institucije da će Agencija za borbu protiv korupcije određivati revizorima šta će biti predmet njihove revizije, čime se, prema njihovom mišljenju, ugrožava samostalnost te institucije.

"Transparentnost Srbija" ukazuje na nepreciznost odredbe koja se odnosi na to da li stranka može da uzima zajam i od drugih lica, a ne samo od banaka.

Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti nalazi se na dnevnom redu prve vanredne sednice parlamenta.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Povezane vesti

U UTORAK VANREDNA SKUPŠTINA O FINANSIRANJU STRANAKA

Izvor: Kurir, 04.Jun.2011

BEOGRAD - Drugo vanredno zasedanje Skupštine Srbije zakazano je za utorak, 7. jun, a na dnevnom redu su Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Predlog zakona o izmenama Zakona o akcizama...Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović sazvala je drugo vanredno zasedanje na zahtev...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.