Rama ima plan: ČetGPT

Izvor: B92, 13.Dec.2023, 15:11

Rama ima plan: ČetGPT

Albanska vlada planira da ubrza pristupanje Evropskoj uniji koristeći ČetGPT

Kako se naovdi, namera je da se tako prevede hiljade stranica pravnih mera i odredbi EU na albanski jezik, a zatim da se sve to integriše u postojeće pravne strukture.

Ovaj plan će krenuti da se realizuje početkom 2024. godine, nakon nedavnog sporazuma s izvršnom direktorkom matične kompanije ČetGPT, OpenAI, Mirom Murati, koja je rođena u Albaniji, prenosi Euroaktiv.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Model koji će korisiti albanska vlada će uključivati prevod dokumentacije na albanski jezik i dati detaljan pregled neophodnih izmena i dopuna zakonodavstva, kako bi se Tirana uskladila s pravilima Evropske unije.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da se na ovaj način smanjuje potreba za "vojskom prevodilaca i advokata, koji koštaju milione evra", kao i da će ubrzati proces.

Rama je najavio i da će veštačka inteligencija zameniti veliki deo usluga u lokalnoj i nacionalnoj vladi, posebno u javnim nabavkama, u pokušaju da se suzbije korupcija.

Albanija je zemlja kandidat za članstvo u EU od 2014, i nakon nekoliko godina odlaganja pregovora zbog povezanosti napretka Albanije ka članstvu s naporima Severne Makedonije, proces je odblokiran na leto 2022. godine.

Premijer Albanije Edi Rama je prethodno izrazio frustraciju zbog toga što, kako tvrdi, uočava nedostatak motivacije i entuzijazma EU za proširenje, kao i da je njegova zemlja talac grčkog veta, kao i veta Bugarske protiv pristupanja Severne Makedonije.

Grčka blokira pismo 27 zemalja članica Evropskoj komisiji o otvaranju prvih pet poglavlja o pridruživanju Albanije EU, piše Euroaktiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.