Rajhel:Razgradnja institucija pre statusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajhel:"Razgradnja" institucija pre statusa

PRIŠTINA -

Ambasador Nemačke u Prištini Ernst Rajhel izjavio je danas da Nemačka smatra da konkretni koraci ka „razgradnji“ paralelnih institucija na severu Kosova i Metohije moraju biti preduzeti pre nego što EU Srbiji dodeli status kandidata za članstvo.

Rajhel je, novinarima koji borave na seminaru nemačkog radija "Dojce vele" u Prištini, rekao da je to sasvim jasno nakon izjave nemačke kancelarke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Angele Merkel, letos u Beogradu.

Na pitanje novinara Tanjuga da precizira na koje se institucije konkretno misli, odnosno da li se radi o ukidanju lokalne samouprave na severu, ili i institucija zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, on je rekao da Nemačka nema ništa protiv da Srbija finansira zdravstvo ili obrazovanje.

„Finansiranje obrazovanja i zdravstva je jedan od važnih ustupaka u okviru Ahtisarijevog plana i mi nemamo ništa protiv toga pod uslovom da se, kao sto je Ahtisarijevim planom i predviđeno, odvija transparentno i uz poštovanje kosovskih institucija", rekao je Rajhel Tanjugu.

Kada je u pitanju konačno rešenje za kosovsko pitanje, nemački ambasador je rekao da Ahtisarijev plan ne sme da se „demonizuje“ i savetovao je da ga obe strane detaljno pregledaju i vide šta u njemu precizno stoji.

"Ako se to učini, može se ustanoviti da plan sadrži veoma velikodušnu regulativu za situaciju nacionalinih manjina, a posebno Srba na Kosovu. Ako se podsetimo kako je nastao Ahtisarijev plan, uvidećemo da je on izrađen sa ciljem da bude prihvatljiv za Srbe i za Srbiju“, napomenuo je Rajhel.

"Nažalost, Srbija na kraju nije prihvatila plan, iako je pre samog iznošenja tog predloga obilato konsultovana u vezi sa rešenjima", rekao je Rajhel.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.