Radeta: Nema mesta euforiji zbog otvaranja poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radeta: Nema mesta euforiji zbog otvaranja poglavlja

Srpska radikalna stranka smatra da nema mesta euforiji zbog otvaranja poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, izjavila je danas potpredsednica SRS Vjerica Radeta.

Ona je kazala da Srbija nikada neće ući u EU, koja se, kako je tvrdi, "raspada, a da to samo evrofanaticima u Srbiji nije jasno".

Prema njenim rečima, otvaranje poglavlja "podrazumeva niz poniženja i uslova", koje će Srbija morati da ispuni, a na kraju neće dobiti ono >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što ova vlast, kao i sve vlasi od 2000. godine žele.

Ona je navela da otvaranje dva poglavlja podrazumeva da Srbija u narednom periodu mora da ispuni 91 uslov EU.

"Ono što vlast želi da predstavi kao nešto čemu bi trebalo svi da se raduju je da će nastupiti vladavina prava, biti skraćeni sudski procesi, a to nema nikakve veze sa otvaranem poglavlja, sa odnosom izvršne vlasti prema sudskoj, a pravosuđe u Srbiji nije nezavisno", rekla je Radeta na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da naša zemlja ima Ustav i dobre zakone, te da će njihovo poštovanje i nemešanje izvršne vlasi u rad pravosuđa doprineti vladavini prava, a ne samo otvaranje poglavlja.

Radeta je dodala da je krajnji cilj promena Ustava, radi brisanja preambule o Kosovu.

"Poglavlje 23 podrazumeva ono što Hrvatska traži o stavljanju van snage Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, a on je u potpunosti u skladu sa međunarodom jurisdikcijom, dok se poglavlje 24 između ostalog odnosi i na uređenje spoljnih granica, pa će se opet Hrvatska pojaviti da traži 10.000 hektara oko Dunava, kod Apatina", rekla je Radeta.

Govoreći o borbi protiv korupcije, ona je navela da ta borba neće biti efikasna sve dok se sprovodi selektivno i da ni tu neće pomoći samo otvaranje poglavlja.

Radeta je dodala da poglavlje 31, čije se otvaranje očekuje možda već sledeće godine, podrazumeva usklađivanje srpske spoljne politike sa spoljnom politikom EU.

"A to znači uvođenje sankcija Rusiji. Još jednom pozivamo Aleksandra Vučića i vladu da se okanu puta u EU i okrenu saradnji i inegraciji sa Rusijom", rekla je Radeta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.