RUSIJA STALA U ODBRANU PRAVOSLAVNE BRAĆE: Poslali direktnu poruku EU, odgovoriće svime što imaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 19:54

RUSIJA STALA U ODBRANU PRAVOSLAVNE BRAĆE: Poslali direktnu poruku EU, odgovoriće svime što imaju

EU trenutno priprema nove sektorske i ekonomske sankcije

Novi, četvrti sankcioni paket Evropske unije protiv Belorusije je mešanje u unutrašnje poslove Minska, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Takođe je dodala da će Rusija srazmerno odgovoriti na uključivanje ruskih državljana na nezakonite sankcione spiskove protiv Belorusije.

- Solidarni smo sa našim beloruskim saveznicima u kategoričnom neprihvatanju nezakonitih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ograničavajućih mera koje uvode zapadne zemlje kršeći međunarodno pravo. Takozvani četvrti sankcioni paket koji je Savet EU usvojio protiv Belorusije 21. juna je mešanje EU u unutrašnja pitanja suverene države - konstatovala je portparolka.

Takođe je istakla da će Rusija srazmerno odgovoriti Evropskoj uniji na uključivanje lica sa ruskim državljanstvom na sankcione spiskove protiv Belorusije.

- Rusija je posvećena savezničkim odnosima sa bratskom Belorusijom, i ubuduće ćemo koordinisati naše napore u interesu jačanja državnog suvereniteta, osiguravanja nacionalne bezbednosti naših zemalja, jačaćemo našu kolektivnu otpornost na spoljni pritisak i politike obuzdavanja. Što se tiče uključivanja lica sa ruskim državljanstvom na nezakonite sankcione spiskove, pritom pod potpuno gnusnim i nerazumnim izgovorom, taj korak, kao i pre, neće ostati bez srazmernog odgovora - izjavila je Zaharova.

Ruski biznismen Mihail Gucerijev uključen je na novi sankcioni spisak EU protiv Belorusije zbog podrške predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, navodi se u dokumentu koji je objavljen u službenom glasniku EU.

Podsetimo, EU je uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija.

Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.

Do sada se na "crnoj listi" EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica.

EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. Tačno vreme uvođenja ovih ograničenja zasad se ne navodi, a mediji pišu da bi mogle da budu uvedene u avgustu ili septembru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.