RT: Zapadnjaci neće morati da „ginu za Donbas“ – Borelj

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2024, 01:52

RT: Zapadnjaci neće morati da „ginu za Donbas“ – Borelj

 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj insistirao je na tome da zapadne pristalice Ukrajine neće slati trupe da „ginu za Donbas“ i da ne bi trebalo bespotrebno da plaše svoje građane navijanjem za mogućnost direktnog sukoba sa Rusijom.
„Čuo sam neke glasove koji govore ’rat je neizbežan‘“, izjavio je Borelj novinarima u četvrtak pre nego što je prisustvovao samitu Evropskog saveta u Briselu. „Pa, hvala Bogu, rat nije neizbežan. Živimo u miru. Podržavamo Ukrajinu. Mi nismo deo ovog rata; mi samo podržavamo Ukrajinu.“ Samit je uglavnom fokusiran na napore da se poveća evropska podrška Kijevu usred borbi američkog predsednika Džoa Bajdena da obezbedi odobrenje Kongresa za dodatnu pomoć Ukrajini. Borelj je izjavio da pritisak pomoći nije pitanje slanja američkih ili evropskih trupa da „ginu za Donbas“. Pre, cilj je da se pomogne Ukrajincima, kako ne bi ginuli boreći se u Donbasu. Najviši diplomata EU dao je svoje komentare usred eskalacije retorike evropskih lidera koji sugerišu da bi Ukrajini trebalo dati više pomoći jer će članice NATO-a biti ugrožene potencijalnim ruskim napadima ako Kijev bude poražen. Francuski predsednik Emanuel Makron otišao je tako daleko prošlog meseca da je tvrdio da pristalice Kijeva ne mogu isključiti slanje trupa u Ukrajinu. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u sredu da se ambicije Moskve „ne završavaju u Ukrajini“. Borelj se u četvrtak suprotstavio takvim izjavama, rekavši da je „poziv Evropljanima da budu svesni izazova sa kojima se suočavamo dobar, ali ne moramo ni da preterujemo.“ „I moramo da se pripremimo za budućnost, da povećamo naše odbrambene sposobnosti, povećamo odbrambene kapacitete naše industrije.“ Diplomata je predložio iskorištavanje prihoda od zamrznutih rezervi ruske Centralne banke – procenjenih na 3 milijarde evra godišnje – za finansiranje pomoći Ukrajini. On je predložio da se 90% prihoda koristi za kupovinu oružja za Kijev, a preostalih 10% da se odvoji za izgradnju ukrajinske odbrambene industrije. Moskva je upozorila da ta šema predstavlja krađu i da bi potkopala zapadne valute, globalni finansijski sistem i svetsku ekonomiju. Kako su ruske snage poslednjih meseci ostvarile dobitke na bojnom polju u Donbasu, američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je u utorak da će opstanak Ukrajine biti ugrožen ako Zapad ne obezbedi više naoružanja Kijevu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.