RT: Ukrajina strahuje od velikog nedostatka sredstava iz EU

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2023, 23:58

RT: Ukrajina strahuje od velikog nedostatka sredstava iz EU

EU može da obezbedi samo polovinu od 19 milijardi dolara koliko je ukrajinska vlada očekivala da pokrije svoj budžetski deficit sledeće godine, izjavio je visoki zvaničnik.
Nadolazeći budžetski deficit predvideo je u sredu zamenik ukrajinskog ministra ekonomije Aleksej Sobolev tokom televizijskog intervjua. On je komentarisao napredak u naporima da se obezbedi podrška EU od 53 milijarde dolara u naredne četiri godine, istovremeno upozoravajući da se zemlja suočava sa značajnim nedostatkom finansiranja od vitalno važnog zapadnog podržavaoca. Kijev je od te sume izdvojio 41 milijardu dolara za pokrivanje svog finansijskog manjka, primetio je visoki zvaničnik. Nacrt budžeta Ukrajine za 2024. uključuje 19 milijardi dolara finansiranja iz EU. Sobolev je razgovarao o takozvanom „planu za Ukrajinu“, predlogu koji se odnosi na projekte oporavka, ekonomske reforme i druge politike koje je potrebno sprovesti pre nego što se EU obaveže na pružanje pomoći u okviru programa „Ukrajinski fond“. Evropska komisija namerava da prati kako Kijev sledi mapu puta pre nego što pusti tranše finansiranja. Mogući udar na ukrajinski budžet mogao bi da ima posledice i na druge oblike inostrane pomoći, preneo je RBC Ukrajina u sredu. Međunarodni monetarni fond (MMF) će pratiti finansije Kijeva u odnosu na sopstvenu podršku. Sledeći zajam MMF-a, koji iznosi 900 miliona dolara, trebalo bi da odobri rukovodstvo u decembru, izjavili su ukrajinski zvaničnici. Ova organizacija je nekada bila primarni strani zajmodavac Ukrajine, čija je pozicija služila kao merilo za druge stranke. Ali zbog izuzetne količine pomoći koju su zapadne zemlje poslale Kijevu da mu pomognu u borbi protiv Rusije, MMF se sada rukovodi finansijskim injekcijama SAD i EU. „Bez tih izvora sredstava, MMF neće imati sigurnost da će nacija pokriti svoje potrebe“, objasnio je ukrajinski izvor upoznat sa pregovaračkim procesom. „Ovo bi moglo potkopati odobrenje sledeće tranše. I ukoliko to pitanje ne bude rešeno pre decembra, izvršni odbor [MMF] neće doneti pozitivnu odluku.“ Šanse Kijeva da obezbedi sva sredstva koja mu je obećala Bela kuća potkopane su protivljenjem u američkom Predstavničkom domu. Prošlog meseca, republikanski poslanici su se zalagali da se ukloni sva pomoć Ukrajini iz 45-dnevnog zakona o potrošnji. Predstavnički dom trenutno nema govornika, jer se uska većina republikanaca suočava sa problemom zamene Kevina Makartija. On je svrgnut nakon što je navodno bio u zaveri sa demokratama kako bi osigurao nastavak pomoći Ukrajini. Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da su ukrajinska ekonomija i vlada ostali na površini samo zahvaljujući zapadnim uplatama, koje je procenio na između 4 i 5 milijardi dolara mesečno. „Čim ih zaustave – to je to, za nedelju dana sve će pasti“, predvideo je on.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.