RT: Nemačka upozorava EU na prekomernu potrošnju – Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2023, 22:47

RT: Nemačka upozorava EU na prekomernu potrošnju – Blumberg

 
EU bi trebalo ozbiljno da razmisli o ograničavanju svojih planova potrošnje, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u petak na sastanku šefova država članica iza zatvorenih vrata, izjavili su za Blumberg izvori upoznati sa tim.
Lideri su se navodno prepirali jedni sa drugima i sa izvršnom rukom bloka oko predloženog plana potrošnje kasno u četvrtak uveče, pri čemu su mnogi tražili nova sredstva za pomoć Ukrajini i za rešavanje migracija. Nemački kancelar je tvrdio da je Evropska komisija samo govorila o trošenju novca, bez prave rasprave o smanjenju rashoda, izjavili su agenciji ljudi koji su bili upoznati sa situacijom, ali su tražili da ne budu imenovani. Vlasti EU su mesecima blokirale budžet bloka za 2024. Zvanični rok za sklapanje sporazuma je decembar, ali neke zemlje članice su signalizirale da bi se prebacivanje sredstava moglo nastaviti u novoj godini. Budžet bloka do 2027. je već preopterećen zbog kontinuirane vojne pomoći i tehničke podrške Ukrajini, uticaja pandemije kovid-19 i najnovijih povećanja kamatnih stopa koje su povećale troškove zaduživanja vlade usred energetske krize i rastuće inflacije. Navodno niko nije izrazio podršku novoj potrošnji, osim u vezi sa finansijskim paketom za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra (53 milijarde dolara), dodali su izvori za Blumberg. Dodela sredstava za Kijev je takođe izazov s obzirom na budžetska ograničenja u Briselu i zemljama članicama. Štaviše, novi premijer Slovačke Robert Fico pridružio se svom mađarskom kolegi Viktoru Orbanu u protivljenju novom novcu za Ukrajinu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.