RT: Nemačka nema vremena da razgovara o budžetu EU

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2023, 18:10

RT: Nemačka nema vremena da razgovara o budžetu EU

 
Suočena sa hitnim domaćim pitanjima, nemačka vlada nije bila u mogućnosti da učestvuje u raspravama o finansijama EU, izjavio je novinarima komesar za budžetska pitanja EU Johanes Han.
Ranije ove godine, Berlin – zajedno sa nekoliko drugih država članica – usprotivio se zahtevu Evropske komisije za dodatnih 66 milijardi evra (72 milijarde dolara) za pokrivanje neočekivane potrošnje, sugerišući da bi Brisel umesto toga trebalo da smanji druge oblasti svog tekućeg budžeta. Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca bori se sa ogromnim fiskalnim nedostatkom kod kuće nakon što je Ustavni sud prošlog meseca zabranio da se prenameni 60 milijardi evra (65 milijardi dolara) neiskorišćenih sredstava preostalih od pandemije Kovid-19. U izveštaju u petak, Politiko je citirao Johanesa Hana koji je izjavio da je „najveći problem to što je Nemačka toliko ometena domaćim pitanjima da bukvalno ne nalazi vremena da se bavi” finansijama EU. Zvaničnik je tvrdio da Berlin, kao „najveća ekonomija u Evropskoj uniji“, ima „posebnu odgovornost“ i da bez učešća Nemačke „nećemo postići dogovor“. Komesar je takođe odbacio sugestije koje je ranije iznela grupa država članica na čelu sa Nemačkom, koja je pozvala Brisel da preraspoloži postojeća sredstva za finansiranje novih prioriteta. Han je objasnio da bi to bilo teško sprovesti u praksi, jer je budžet EU već u minusu. Očekuje se da će ovo pitanje dominirati dnevnim redom samita Evropskog saveta od 14. do 15. decembra. Dodatna finansijska sredstva koja Evropska komisija želi da obezbedi bi, između ostalog, išla Ukrajini, sa predviđenim grantovima od oko 17 milijardi evra. Prošlog meseca, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko upozorio je da će Kijevu biti potrebna finansijska pomoć od početka 2024. kako bi popunio budžetski manjak procenjen na 29 milijardi dolara. Takođe u novembru, Rojters je citirao nekoliko anonimnih diplomata koji su izjavili da su neke zemlje članice, uključujući Nemačku, izrazile ozbiljne sumnje u vezi sa planovima Brisela da izdvoji oko 20 milijardi evra (21,4 milijarde dolara) za vojnu pomoć Ukrajini u naredne četiri godine. Jedan zvaničnik je tada rekao novinarima da se „smanjuje verovatnoća da će prvobitni predlog [šefa EU za spoljnu politiku Žozepa] Borelja biti usvojen“. Krajem prošlog meseca, nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je da se njegova zemlja suočila sa prazninom od 17 milijardi evra (18,66 milijardi dolara) u budžetu za 2024. nakon odluke Ustavnog suda.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.