RT: Nemačka nema više novca za EU – ministar finansija

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2023, 20:01

RT: Nemačka nema više novca za EU – ministar finansija

 
Nemačka ne može sebi da priušti da uplati više novca u budžet EU, izjavio je u petak ministar finansija Kristijan Lindner za list Die Welt. Iako Nemačka daje najveći doprinos bloku, bila je prinuđena da smanji kako se njena ekonomija smanjuje.
„S obzirom na neophodna smanjenja našeg nacionalnog budžeta, trenutno nismo u mogućnosti da dajemo dodatne doprinose u budžet Evropske unije“, izjavio je Lindner novinarima u Briselu, dodajući da su i druge zemlje članice došle do iste spoznaje. Lindner je objasnio da je EU maksimalno iskoristila svoj dugoročni budžet do 2027. godine, uglavnom kao rezultat raskošnih paketa pomoći bloka Ukrajini. Prema poslednjim podacima iz Brisela, EU je Kijevu dala 72 milijarde evra (79 milijardi dolara) ekonomske, vojne i humanitarne pomoći od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara. Uprkos ovom nezabeleženom odlivu koji iscrpljuje njenu kasu, Evropska komisija navodno sprema dodatni paket finansijske pomoći od 72 milijarde evra kako bi ukrajinska ekonomija opstala do 2027. Prema Lindnerovim rečima, komisija će sledeće nedelje objaviti izveštaj u kojem od država članica traži više novca da pokrije račun. Nemačka je najveći neto doprinosilac EU, dajući 21,4 milijarde evra (23,4 milijarde dolara) u budžet bloka 2021. Njen sused, Poljska, najveći je neto odliv iz budžeta, primajući 12,9 milijardi evra (14,2 milijarde dolara) 2021. Nekada smatrana za industrijski centar Evrope i najotporniju ekonomiju EU, Nemačka trenutno doživljava deindustrijalizaciju kao posledicu svoje odluke da se isključi sa jeftinog ruskog gasa i pređe na skuplju zelenu energiju. Nemačka privreda je pala u recesiju u prva tri meseca ove godine, a vlada kancelara Olafa Šolca planira da otkrije oko 20 milijardi evra (21,8 milijardi dolara) smanjenja budžeta kasnije ovog meseca. Međutim, glasanje o budžetu može biti odloženo, jer se Šolc i Lindnerovi koalicioni partneri u Zelenoj partiji zalažu za povećanje poreza umesto za smanjenje potrošnje.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.