RT: Nečlanica se pridružuje najnovijim sankcijama EU protiv Rusije

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2023, 21:17

RT: Nečlanica se pridružuje najnovijim sankcijama EU protiv Rusije

Norveška je uvela set sankcija Rusiji koje direktno odražavaju deseti paket ekonomskih kazni EU. Dok norveška vlada insistira na tome da ova politika šteti ruskoj ekonomiji, Oslo je takođe platio cenu. Najnoviji set sankcija norveška vlada je objavila u utorak, pet nedelja nakon što je EU uvela skoro identičan paket sankcija. Norveške nove kazne stavljaju na crnu listu 87 ruskih pojedinaca i 34 pravna lica, zabranjuju uvoz nekoliko sirovina iz Rusije i zabranjuju trgovinu „robom dvostruke namene“, termin koji se koristi za označavanje tehnologije i komponenti sa civilnom i vojnom primenom.
Svaki uzastopni paket sankcija koje je uvela EU Norveška je primenila sa malim izmenama. Uprkos tome što Norveška nije članica EU, ministarka spoljnih poslova Aniken Hajtfeld je rekla da kopiranje sankcija Brisela pokazuje „snažan i jasan evropski odgovor na ruski agresorski rat u Ukrajini“.
 
„Sankcije imaju uticaj na rusku ekonomiju i sprečavaju da ključni inputi stignu do ruske ratne industrije“, rekao je Huitfeldt. Sankcije EU, posebno njen embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva, bacile su blok u krizu spiralne inflacije i rekordnih troškova energije. U međuvremenu, mere nisu uspele da osakate rusku ekonomiju, kao što su predvideli zapadni političari i stručnjaci. Prema podacima MMF-a, ruska ekonomija će ove godine rasti brže od nemačke.   Kao i Rusija, Norveška je izvoznik fosilnih goriva i stoga je u boljoj poziciji da prebrodi energetsku krizu od većine svojih kolega iz EU. Oslo, međutim, nije bio imun na povratni udar, a udeo od 2,4 milijarde dolara u njegovom suverenom fondu – javnom penzionom fondu koji se sastoji od viška njegovih prihoda od nafte – trenutno je zamrznut u ruskoj banci zbog zapadnih sankcija. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.