RT: Mađarska upozorava na „nokaut udarac“ ekonomiji EU

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2023, 23:25

RT: Mađarska upozorava na „nokaut udarac“ ekonomiji EU

 
EU bi trebalo da nastavi saradnju sa Kinom i Azijom u celini, koje su već postale konkurentnije od bloka u ekonomskom smislu, smatra mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Govoreći na neformalnom sastanku ministara trgovine EU u Valensiji u petak, Sijarto je naglasio da se globalna ekonomija okrenula naglavačke u proteklih nekoliko godina, što je rezultiralo padom ekonomske pozicije bloka, koju Brisel pogoršava svojom neselektivnom politikom sankcija. On je ponovio da su nedavne sankcije Rusiji i nagon da se napusti ruska energija „pucale evropsku ekonomiju prvo u stopalo, a zatim u koleno“. „Danas plaćamo gas u Evropi četiri puta više nego Amerikanci kod kuće i tri puta više struju nego što ljudi plaćaju u Kini“, istakao je on, napominjući da je udaljavanje od Rusije već izazvalo probleme, ali isto sa Kinom bi bila još destruktivnije za privredu EU. Sijarto je primetio da je Kina već prestigla EU po bruto domaćem proizvodu (BDP): njen udeo u globalnom BDP-u je skočio sa 9% u 2010. na sadašnjih 18%, dok je udeo EU pao sa 22% na 17%. „Ukupna struktura svetske ekonomije se transformiše, a ova velika transformacija takođe znači da je prestala automatska konkurentska prednost Zapada. Istočni svet je značajno ojačao, sustigao je u najmanju ruku zapadni svet u finansijskom i tehnološkom pogledu, dok su po ljudskim resursima uvek bili ispred nas“, naveo je on. Sijarto je dodao da su istočna i zapadna ekonomija danas snažnije međuzavisne nego ikada ranije, i rekao da EU ne treba da zazire od ovog trenda. „Sviđalo nam se to ili ne, to je činjenica. Ko god sve to negira može naneti veoma ozbiljnu štetu evropskoj ekonomiji“, upozorio je on. Sijarto je napomenuo da je osnova ekonomskog rasta EU ranije ležala u kombinaciji naprednih zapadnih tehnologija i jeftine ruske energije, ali je ova linija saradnje sada prekinuta. „Nažalost, postoje Zapadni Evropljani... koji na isti način nastoje da prekinu ekonomsku saradnju između Evrope i Kine. Ako bi se to desilo, to bi praktično bio nokaut udarac evropskoj ekonomiji. Zato smo protiv bilo kakvog nastojanja da se kineska i evropska ekonomija izoluju jedna od druge“, naveo je on. Ministar je dodao da će posledice takvih akcija posebno osetiti evropska automobilska industrija, koja se oslanja na kineske dobavljače. „Ovo bi praktično ugušilo automobilsku industriju. A ako zadavimo evropsku automobilsku industriju, uništićemo evropsku ekonomiju“, izjavio je on. „Svi u privredi to razumeju, ali zapadnoevropski političari ne žele da vide stvarnost, ne žele da čuju činjenice, već politiziraju iz ideologije i besa.“ Odnosi EU sa Kinom su bili zategnuti u poslednjih nekoliko godina, a Brisel gleda na Peking kao na ekonomskog rivala, a obe strane su sve nezadovoljnije politikom druge strane.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.