RT: Mađarska osudila EU zbog odbijanja iz političkih razloga da odobri rusku vakcinu protiv koronavirusa

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2021, 11:52

RT: Mađarska osudila EU zbog odbijanja iz političkih razloga da odobri rusku vakcinu protiv koronavirusa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je za RT da je „frustriran“ zbog toga što se zapadni zvaničnici igraju politike sa ruskom vakcinom  "Sputnjik V", prvom vakcinom protiv koronavirusa u svetu. Kaže da ne mogu da se nateraju da javno priznaju da je „najbolja“. Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je vakcine kompanija "Fajzer", "Moderna", "AstraZeneka" i "Janssen", ali ruski "Sputnjik V" još uvek čeka na odobravanje agencije uprkos tome što je dobio odobrenje u preko 70 zemalja širom sveta. Za Mađare vakcinisane "Sputnjikom V", znači da su izvan sistema digitalnih kovid sertifikata u celoj EU, iako će Mađarska sledeće godine početi da proizvodi rusku vakcinu. „Ovo je političko i ideološko pitanje i veoma sam frustriran zbog toga“, rekao je Sijarto za RT, opisujući kako prema propisima EU, ili EMA ili nacionalnih vlada mogu da se odobre vakcine, kao što je mađarska vlada uradila sa "Sputnjikom V" i kineskim "Sinofarmom". „Ne razumemo zašto [odobrenje] ne poštuju druge države članice“, dodao je on. "Hladno rame EU za vakcinu `Sputnjik V` više je pitanje politike nego efikasnosti", sugerisao je Sijarto. „Kada god razgovaram sa zapadnoevropskim kolegama oni mi uvek kažu da znaju da se o ruskim naučnim performansama može govoriti samo veoma visoko“, rekao je on. „Kažem im `Vidite, ona najbolje funkcioniše.` Naravno da dobro funkcioniše”. „Privatno svi kažu `da`, a kada je u pitanju javno, svi kažu drugačije.”
  „Nadao sam se da će sukobi biti ostavljeni po starni. I nadam se razumevanju zemalja da moramo da sarađujemo po pitanjima poput spasavanja života ljudi. Ali, nažalost, moram da budem razočaran jer to nije slučaj“, rekao je ministar. Sijarto je dodao da je blagovremeni dolazak "Sputnjika V" i kineske vakcine "Sinofarm" pomogao da mađarska ekonomija do leta dostigne nivo pre pandemije. „Na početku, mislim tokom prvog dela ove godine, isporuke zapadnih proizvođača su kasnile. Čak su ponekad i otkazivane, ili je obim bio manji u odnosu na ono što je ugovoreno“, rekao je Sijarto. "Činjenica da su i `Sinofarm` i `Sputnjik` isporučili dodatne količine na vreme u poređenju sa drugima, dala nam je ogromnu prednost. Mogli bismo da ponovo otvorimo zemlju i nacionalnu ekonomiju oko dva meseca ranije od evropskog proseka."
  Podaci ispitivanja treće faze koji pokazuju efikasnost "Sputnjika V" objavljeni su u autoritativnom medicinskom časopisu "Lansent", dok je uporedna studija zasnovana na podacima iz Mađarske objavljena ove nedelje pokazala da je ruska vakcina najefikasnija od pet različitih vakcina u prevenciji smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom. "Sputnjik V" je takođe bio na drugom mestu iza američke vakcine "Moderna" u sprečavanju infekcije. Studija je zasnovana na podacima kojima je obuhvaćeno 3,7 miliona ljudi. Kada je u pitanju lični izbor za vakcinisanje, Sijarto se opredelio za rusku. „Razlog moje vakcinacije sa `Sputnjikom` je kristalno jasan“, rekao je on za RT. „Kada sam bio dete, vakcinisan sam sovjetskim vakcinama. Pošto sam još uvek živ i dobro mi je, odlučio sam tako, zašto da to menjam?” Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ORBANOV ŠEF DIPLOMATIJE: Ruska vakcina je najbolja, privatno to znaju i EU zvaničnici ali zbog politike neće da priznaju

Izvor: Kurir, 28.Nov.2021

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je "frustriran" zbog zapadnih zvaničnika koji se, kako je rekao, politički poigravaju sa ruskom vakcinom Sputnjik V i koji ne mogu da se smeju javno da priznaju da je ta vakcina "najbolja".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.