RT: Lider države EU zabrinut da „podela“ u bloku šalje pogrešnu poruku SAD

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2023, 00:39

RT: Lider države EU zabrinut da „podela“ u bloku šalje pogrešnu poruku SAD

 
Rezultati sastanka Evropskog saveta od 14. do 15. decembra mogli bi da izazovu zabrinutost jer blok pokazuje „znakove podele“ oko dalje podrške Ukrajini i njenim pregovorima o članstvu, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson za Fajnenšel tajms u sredu.
Kristerson je izjavio da je nejasno kako će se odvijati samit Evropske unije u Briselu i kakvu će poruku njegov ishod poslati SAD, gde se republikanci protive novom paketu vojne pomoći Kijevu. EU do sada nije uspela da postigne konsenzus o pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra i o početku pregovora o pristupanju bloka sa državom. „Činjenica da Evropa pokazuje znake podele, to je znak za SAD“, primetio je on, dodajući da „ako želimo da se SAD drže podrške Ukrajini, Evropa mora da pokaže američkom narodu da se mi držimo podrške Ukrajini”. Švedski premijer je takođe izjavio da će samit EU „ili dati razlog za tu zabrinutost ili pokazati da smo i dalje jedinstveni“. Neke članice EU – poput Mađarske, Slovačke i Austrije – ne podržavaju brzo pristupanje Ukrajine bloku. Krajem oktobra, mađarski premijer Viktor Orban, koji je više puta pozivao na prekid vatre i mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, blokirao je paket pomoći EU Kijevu vredan 50 milijardi evra, proglasivši strategiju bloka o sukobu „neuspešnom“. Kristersonovi komentari o zabrinutosti oko kontinuirane podrške drugih zapadnih saveznika Ukrajini došli su nakon nordijsko-ukrajinskog samita u Oslu u sredu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u norvešku prestonicu da se sastane sa šefovima pet nordijskih vlada i zatraži dodatnu finansijsku pomoć za Kijev. Nekoliko dana ranije, on je posetio SAD u pokušaju da obezbedi paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara koji su nedavno blokirali republikanci. Zelenski nije uspeo da ih ubedi da odobre paket, ali mu je američki predsednik Džo Bajden obećao 200 miliona dolara hitne vojne pomoći.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.