RT: Kina otkazala posetu visokog diplomate EU

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2023, 23:59

RT: Kina otkazala posetu visokog diplomate EU

 
Kina je otkazala planiranu posetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, saopštio je u utorak portparol bloka. Putovanje diplomate je navodno bilo zakazano za sledeću nedelju.
„Nažalost, naše kineske kolege su nas obavestile da predviđeni datumi sledeće nedelje više nisu mogući i da sada moramo da tražimo alternative“, izjavila je Rojtersu portparolka Nabila Masrali u pisanoj izjavi. Peking nije potvrdio posetu i nije dao komentar o njenom očiglednom otkazivanju, a portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je na redovnom brifingu za štampu u utorak da nema nikakve informacije koje bi podelila o Boreljovom potencijalnom putovanju. Posetu je najavio izaslanik EU u Kini Horhe Toledo na marginama 11. Svetskog mirovnog foruma u Pekingu u nedelju. Borelj je trebalo da otputuje u Kinu sledećeg ponedeljka, izjavio je Toledo, nastojeći da reši sva otvorena pitanja sa Pekingom, uključujući „partnerstvo“, „konkurenciju“ i „sistemsko rivalstvo“. „Ovo će biti mesto za pokretanje svih ovih pitanja, posebno strateških pitanja koja imamo sa Kinom“, naveo je Toledo i dodao da je predviđeno da se Borelj sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom. Borelj je trebalo da poseti Peking u aprilu ove godine, ubrzo nakon što su šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron obišli zemlju. Međutim, najviši diplomata je bio pozitivan na korona virus i putovanje je pomereno. Borelj je ranije davao mešovite signale o vezama sa Kinom, nazivajući je „rivalom“, ali i partnerom. On je takođe ukazao na dva glavna „strateška bezbednosna pitanja“ sa Kinom – odnosno njen rastući savez sa Rusijom i neutralan stav o ukrajinskom sukobu – i pitanje Tajvana, kog Peking smatra integralnim delom svoje teritorije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.