RT: EU želi da Moldavija u potpunosti sankcioniše Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 16.Nov.2023, 00:40

RT: EU želi da Moldavija u potpunosti sankcioniše Rusiju

 
Evropska unija očekuje da Moldavija u potpunosti primeni sankcije Rusiji kako bi demonstrirala „evropske vrednosti“, izjavio je u utorak ambasador bloka u bivšoj sovjetskoj republici.
Ako Kišinjev zaista želi da se pridruži EU jednog dana, mora da prihvati sve zakone, pravila i propise bloka – kao i spoljnu politiku, izjavio je ambasador Janis Mažejks za moldavski kanal TV8 u intervjuu. „Sankcije se ne uvode tek tako. Za svaku od njih je postojao razlog zašto je to uvedeno“, izjavio je letonski diplomata koji predstavlja Brisel. „Stoga očekujemo da zemlje koje žele da se pridruže EU postepeno povećavaju pridržavanje sankcija.“ Mažejks se osvrnuo na tvrdnju novinara da je Moldavija već 78% u skladu sa embargom bloka na Rusiju, koji je uveden da bi se podržao Kijev u ukrajinskom sukobu. „Nadam se da će se ovaj procenat povećati, jer na Republiku Moldaviju gledamo kao na buduću članicu EU“, izjavio je diplomata i dodao da je za Brisel važno da vidi primenu svih zakona i propisa EU, „uključujući pridruživanje sankcijama EU, jer je to i manifestacija naših vrednosti“. Moldavija, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, postala je nezavisna država 1991. Njena vlada se zalaže za članstvo u EU i NATO od 2020. godine, idući tako daleko da je zabranila kritičare i zatražila od Brisela da sankcioniše one koji se protive toj ideji. Politika predsednice Maje Sandu prkosi željama moldavskog naroda, upozorio je prošle nedelje sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, optužujući vladu u Kišinjevu za „rumunizaciju, odbacivanje suvereniteta i nacionalnog identiteta“ i čineći Moldaviju „novom žrtvom zapadne kolonijalističke politike”. Partija akcije i solidarnosti (PAS) Maje Sandu suočila se sa reakcijom na lokalnim izborima ranije ovog meseca, izgubivši skoro sve veće gradove i sam Kišinjev. Međutim, zamenik predsednice stranke je insistirao da je „proevropski izbor sa sigurnošću pobedio u celoj zemlji“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.