RT: EU zapretila SAD-u novim tarifama u vrednosti od 300 milijardi dolara

Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2018, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: EU zapretila SAD-u novim tarifama u vrednosti od 300 milijardi dolara

Izvor: Vostok / RT


Sjedinjenim Državama bi mogao biti nametnut novi krug tarifa od strane EU u vrednosti od čak 300 milijardi dolara, ukoliko SAD nastave sa novim tarifama prema evropskim proizvođačima automobilima, upozorila je EU.

U pismenom saopštenju američkom ministarstvu trgovine, Brisel je, kako se navodi, upozorio da će nametanje tarifa na evropske automobile biti "štetno pre svega za američku ekonomiju".

Prema navodima u dokumentu na 11 stranica, "dodatna uvozna tarifa od 25 odsto, koja bi se primenila na automobile i delove automobila, prvenstveno bi negativno uticala na američki BDP u iznosu od 13-14 milijardi dolara, a na bilans tekućeg računa SAD neće pozitivno uticati".

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je zapretio da će nametnuti tarife na uvoz evropskih automobila u visini od 20 posto, ako Brisel ne ukloni porez i druge trgovinske barijere na američku robu.

Tramp je u nedelju rekao da je EU "toliko loša" kao i Kina kada je reč o načinu na koji evropske zemlje trguju sa SAD-om. On je odbacio sugestije da su njegovi napadi na EU bili kontraproduktivni i da bi umesto toga trebalo da se ojačaju odnosi sa evropskim zemljama kako bi se zajedno bavili kineskim trgovinskim pitanjem.



Govoreći o "automobilskoj situaciji", Tramp je rekao: "Evropska Unija je možda toliko loša kao i Kina, samo malo manje. Strašno je šta nam rade".

Vrednost od 300 milijardi dolara koju je procenila EU je približno jednaka vrednosti američkog uvoza automobila i delova koji je dostignuo 330 milijardi dolara u 2017. godini.

Prema dokumentu, evropski proizvođači proizveli su u SAD-u prošle godine 2,9 miliona vozila, ili 26 posto američke proizvodnje automobila. Čak i bez "Krajzlera", proizvodnja kompanija u vlasništvu firmi iz EU u SAD-u "i dalje iznosi 16 posto nacionalne proizvodnje i 1,8 miliona vozila".

Komisija EU je primetila da je "Krajzler" nekada bio "jedan od tradicionalno najveća tri američka proizvođača automobila, ali da je sada u evropskom vlasništvu".

Dokument EU podseća Vašington da evropske kompanije koje proizvode u SAD-u često uvoze delove potrebne za svoje američke fabrike, a takođe izvoze velike pošiljke svog finalnog proizvoda.

"Kompanije iz EU-a sa sedištem u SAD-u izvoze značajan deo svoje proizvodnje, čime značajno doprinose poboljšanju američkog trgovinskog bilansa, što je prioritet uprave. Oko 60 odsto automobila proizvedenih u SAD-u od strane kompanija sa vlasništvom u EU se izvozi u treće zemlje, uključujući i EU. Mere koje bi nanele štetu ovim kompanijama bile bi samopovređujuće i oslabile bi američku ekonomiju", navodi se u dokumentu. Istaknuto je da će automobili postati skuplji, te da će se teže prodavati.

Komisija je takođe upozorila da bi nametanje tarifa na evropske automobile moglo izazvati kontramere i drugih trgovinskih partnera SAD.

Na samitu u Briselu prošle sedmice lideri EU su upozorili da će blok odgovoriti na sve akcije SAD-a. Očekuje se da će se predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sastati sa Trampom u Vašingtonu ovog meseca.









Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Upozorenje Trampu iz EU zbog razmatranja taksi na automobile

Izvor: N1 televizija, 02.Jul.2018

Evropska unija kritikovala je administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog razmatranja mogućnosti uvođenja taksi na uvoz automobila, navodeći da bi to moglo dovesti do uzvratnih mera na svetskom nivou za američke proizvode u vrednosti od 300 milijardi dolara...Portparol Evropske komisije...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.