RT: EU vrši pritisak na velike kompanije da daju prioritet prozapadnom novinarstvu – FT

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2024, 00:21

RT: EU vrši pritisak na velike kompanije da daju prioritet prozapadnom novinarstvu – FT

Kreatori politike EU pozivaju Gugl i druge tehnološke gigante da promovišu antivladine beloruske medije na račun onih kojima je dozvoljeno da slobodno rade u zemlji, izvestio je u ponedeljak Fajnenšel tajms. Minsk je poslednjih godina zabranio veliki broj opozicionih medija, optužujući ih za podsticanje nasilnih protesta.
Neimenovani beloruski novinari koji su pobegli iz zemlje žalili su se Evropskoj komisiji da njihov sadržaj, kritičan prema beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, „ne uspeva da dopre do ciljne publike“. Oni su okrivili algoritme koje koriste tehnološke kompanije koje uzimaju u obzir lokalne zakone. Kao rezultat toga, mediji koji nisu zabranjeni u Belorusiji su bolje rangirani u pretragama od prognanih, zabranjenih medija, navodi se u članku. Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, delovala je saosećajno, rekavši za FT da su „borba protiv dezinformacija i promovisanje slobode medija dve strane istog novčića – i želimo da velike tehnološke kompanije rade i jedno i drugo“. Ona je takođe insistirala da zapadne kompanije treba da obezbede vidljivost „pouzdanih informacija“. Prema izvorima izdanja, Jurova je prošlog meseca sa predstavnicima Gugla izrazila zabrinutost u vezi sa Belorusijom. Na pitanje da prokomentariše ovo pitanje, tehnološka kompanija je priznala da pretrage mogu „uvek biti bolje“, ali je naglasila da nastoji da sprovodi svoje politike na nepristrasan način. Zvaničnici u Briselu su takođe priznali, prema FT, da nemaju ovlašćenja da se obračunaju sa tehnološkim kompanijama zbog toga što ne pomažu prognanim beloruskim disidentima. Jurova je bila među visokim zvaničnicima EU koji su podržali takozvani projekat Free Media Hub EAST, koji je u julu najavio planove za izdvajanje više od 2,2 miliona evra (2,4 miliona dolara) za „nezavisne” ruske i beloruske medije koji rade iz EU. Sam projekat vodi Praški centar za civilno društvo, koji finansiraju EU i SAD. Belorusija je blokirala desetine domaćih medija tokom protesta 2020–2021, kada je opozicija u zemlji osporila rezultate predsedničkih izbora, na kojima je Lukašenko pobedio velikom razlikom. Beloruski zvaničnici tvrde da su mitinge inspirisale zapadne zemlje u pokušaju da sruše vladu. Minsk je takođe tvrdio da su brojni mediji pokušali da podstaknu i čak koordiniraju proteste. Od tada je usvojio nekoliko zakona kojima se pooštravaju medijski propisi, uključujući onaj koji dozvoljava zabranu stranih medija. Moskva je takođe optužila zapadne sile da pokušavaju da destabilizuju Rusiju iznutra, uključujući i širenje „lažnih vesti“ o akcijama njene vojske protiv Ukrajine.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.