RT: EU u „veoma lošem stanju“ – Mađarska

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2023, 02:00

RT: EU u „veoma lošem stanju“ – Mađarska

 
Evropska unija je progresivno slabila zbog odgovora Brisela na ukrajinsku krizu, izjavio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Govoreći na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji, Sijarto je tvrdio da je EU toliko umanjena da su joj sada više potrebne bivše jugoslovenske države nego što je njima bilo potrebno da se pridruže bloku. EU je „nažalost, u veoma lošem stanju“, priznao je Sijarto, opisujući situaciju kao „goru nego bilo kada u prošlosti, u smislu bezbednosti, ekonomije i snabdevanja energijom“. Mađarski zvaničnik je za ovo okrivio „niz neuspešnih mera“ kao odgovor na sukob Ukrajine i Rusije. Brisel je, primetio je Sijarto, izabrao da Kijev snabdeva oružjem i zbog toga nije mogao da sklopi mir na kontinentu poslednjih 18 meseci. Mađarska je dosledno kritikovala pristup EU ukrajinskom sukobu, odbijajući da učestvuje u programu obuke ukrajinskih trupa i zabranjujući tranzit vojnih zaliha preko svoje teritorije. Budimpešta je takođe više puta pozivala na mirovne pregovore sa Moskvom. Sankcije Rusiji su „ubile evropsku konkurentnost“, smanjivši udeo EU u globalnom BDP-u na samo 17 odsto – pet poena manje u odnosu na 2010. godinu – dok se udeo Kine udvostručio sa 9 na 18 odsto. Sijarto je tvrdio da će politika EU „smanjenja rizika“ svog odnosa sa Kinom smanjenjem ekonomskih veza samo pogoršati situaciju. Sijarto je takođe kritikovao „ideološko” rukovanje energetskom bezbednošću, ističući da su cene energije u EU naglo porasle kao rezultat sankcija Rusiji. Nemačka je posebno doživela drastičan pad industrijske proizvodnje nakon sabotiranja gasovoda Severni tok u septembru 2022. Budući da je EU u tako lošem stanju, „treba joj Zapadni Balkan više nego što bi Zapadnom Balkanu bilo potrebno evropsko članstvo“, izjavio je Sijarto tokom perioda pitanja i odgovora, koristeći termin koji preferira Brisel za bivše jugoslovenske države i Albaniju. Otvarajući u ponedeljak događaj na Bledu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da bi EU bila spremna da primi nove članice do 2030. godine, ako kandidati uspeju da zadovolje dugačku listu zahteva Brisela koji se odnose na „demokratiju“, vladavinu prava i „raznolikost“.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.