RT: EU sama sebe kažnjava učestvujući u sankcijama koje je Vašington uveo Rusiji - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2018, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: EU sama sebe kažnjava učestvujući u sankcijama koje je Vašington uveo Rusiji - Lavrov

Izvor: Vostok / RT EU sama sebe kažnjava učestvujući u sankcijama koje je Vašington uveo Rusiji, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Međutim, iako politika restrikcija ne šteti SAD-u, EU pati od milijardi evra gubitaka. U intervjuu španskom listu El Pais, Lavrov je saopštio o žalosnom stanju odnosa između EU i Rusije, opisujući ih daleko od normalnog. Podela se vrši daleko odavde, preko jezera, rekao je Lavrov. "Mitska `ruska pretnja` je isforsirana prema evropljanima, prvenstveno, spolja", rekao je Lavrov. Glavna tačka rasprava između EU i Rusije su sankcije nametnute od strane evropskih zemalja direktnim naređenjima iz Vašingtona", rekao je Lavrov. U vezi sa tim, SAD teško da osećaju negativan uticaj na tu politiku koju podržavaju, za razliku od EU. "Brojke gubitaka država članica EU zbog sankcija su različite: prema nekim procenama, to je sume daleko više od 100 milijardi evra. Važno je da evropski političari konačno to shvate", rekao je ministar. Rusija, koja je morala da odgovori recipročnim merama, spremna je da ukine ograničenja koja su uvedena na evropsku robu još 2014. godine. "Ponovo smo govorili o našoj spremnosti da ukinemo kontramere", rekao je Lavrov. Međutim, EU mora da napravi prvi korak.
"Nadamo se da će zdrav razum opet prevladati jer, objektivno gledajući, od sankcija ne mogu imati koristi ni Rusija ni EU", dodao je diplomata. EU je nametnula niz ekonomskih sankcija Rusiji nakon ponovnog vraćanja Krima u sastav Rusije, koje je usledilo nakon državnog udara u Kijevu i građanskog rata u istočnoj Ukrajini. Sankcije su usmerene na rusku vojnu i bankarsku industriju, kao i na visoke ruske zvaničnike i poslovne ljude. EU je više puta produžavala sankcije. U julu je Savet EU produžio mere usmerene na rusku ekonomiju do februara 2019. godine, a u septembru je produžio jedinstvene restriktivne mere protiv 155 lica i 44 entiteta. U međuvremenu, sve više istaknutih ljudi govori u prilog ukidanju ograničenja. Prošle nedelje, bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi izjavio je da su sankcije "kontraproduktivne" i da služe samo za otuđivanje Moskve i njeno približavanje kineskoj državi.
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"PRAZNE IZJAVE" Lavrov odbacio optužbe o mešanju Rusije u američke izbore

Izvor: Blic, 06.Nov.2018

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da su optužbe o mešanju Rusije u američke izbore za Kongres i vlasti saveznih država "prazne izjave".

Nastavak na Blic...

Lavrov: Rusija mora da obraća pažnju na jačanje prisustva NATO-a u blizini svojih granica

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2018

Moskva je zainteresovana za normalizaciju odnosa sa EU, ali Rusija mora da obraća pažnju na jačanje prisustva NATO-a u blizini svojih granica, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora sa španskim kolegom Žozepom Boreljom u Madridu.. „Razmenili smo mišljenja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.