RT: EU nije uverena u neutralnost Pekinga prema Ukrajini – Borelj

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2023, 21:49

RT: EU nije uverena u neutralnost Pekinga prema Ukrajini – Borelj

 
Kina bi trebalo da učini više da ubedi Kijev i njegove zapadne pristalice da nije na strani Moskve u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj uoči posete azijskoj supersili. On je izrazio sumnju da je neutralnost po tom pitanju uopšte moguća.
„Biti neutralan u takvom slučaju je isto kao posmatrati sa strane kako lisica ulazi u kokošinjac i čekati ishod“, izjavio je on u intervjuu za \'South China Morning Post\' u četvrtak. Peking je kritikovao Moskvu zbog upotrebe sile, ali se složio sa ruskim tvrdnjama da je širenje NATO-a u Evropi jedan od glavnih uzroka sukoba. EU se pridružila Sjedinjenim Državama u opisivanju ruskih akcija kao „ničim izazvanom agresijom“. Moskva je saopštila da je sukob deo zapadnog proksi rata. „Kina svakako može učiniti više, uključujući i angažovanje na formuli mira koju je iznela Ukrajina“, dodao je komesar, navodeći da „još mnogo toga treba da se uradi kako bi se Ukrajina ubedila da Kina nije na strani Rusije“. „Formulu Zelenskog“ o kojoj je Borelj govorio su Kijev i njegove pristalice izneli kao jedini način za rešavanje sukoba. Zahteva da Rusija prizna poraz, plati reparacije i preda navodne ratne zločince međunarodnom tribunalu. Peking je prošle godine predložio sopstvenu mapu puta za deeskalaciju, pozivajući se na poštovanje teritorijalnog integriteta „svih zemalja” dok se bavio pitanjima nacionalne bezbednosti Rusije. Moskva je odbacila plan Kijeva, rekavši da je „odvojen od stvarnosti“, dok bi kineski predlog mogao da posluži kao osnova za dugoročno rešenje. Borelj je izjavio da je njegov cilj tokom trodnevne posete da potvrdi da „Evropa ozbiljno shvata Kinu i da nema skrivenu agendu koja ima za cilj da izbaci iz koloseka njen uspon“. Brisel očekuje da Peking zauzvrat to shvati ozbiljno i da „prestane da nas gleda kroz sočivo svojih odnosa sa drugima“. On je dodao da nas je „rat u Ukrajini transformisao … sa pozicije ekonomske sile u geopolitičku, shvatajući veoma ozbiljno svoje strateške odgovornosti“. EU je odvojila svoju ekonomiju od Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Odbijanje jeftine ruske energije potkopalo je konkurentnost mnogih preduzeća u državama članicama, od kojih su se neki preselili u druge nacije, uključujući SAD. Visoki zvaničnici EU su tvrdili da blok treba da „izbegne rizik“ u ekonomskim odnosima sa Kinom, posebno navodeći kao razlog svoje nesvrstavanje prema Ukrajini. „Kako Kina nastavi da komunicira sa Putinovim ratom biće odlučujući faktor za buduće odnose između EU i Kine“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon Der Lajen u martu. Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da se Peking zalaže „za svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese“, kada je narednog meseca ugostio zvaničnika EU.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.