RT: EU je potrebna Rusija da bi preživela – Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 01.Apr.2023, 19:00

RT: EU je potrebna Rusija da bi preživela – Lukašenko

 
Svet je trenutno svedok „uništavanja Evrope“, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u nacionalnom parlamentu tokom svog godišnjeg obraćanja u petak. Zapadna polovina kontinenta gubi nezavisnost jer se države pretvaraju u američke satelite, upozorio je on. Lukašenko smatra da samo ujedinjenje sa Rusijom može zaustaviti proces.
„Politika Evropske unije, spoljna i unutrašnja, postala je potpuno podređena interesima SAD“, istakao je Lukašenko, optužujući zapadnoevropske lidere da nemaju političku volju da svoje nacije učine istinski nezavisnim u međunarodnim poslovima.
Prema Lukašenku, SAD već dugo vode politiku ekonomskog suzbijanja EU. Pojava sopstvene konkurentne valute bloka, evra, podstakla je SAD da počnu da „guše“ svoje „podanike“, naveo je on. Vašington takođe koristi tekući sukob u Ukrajini da „zaustavi“ Evropu, dodao je beloruski predsednik.
Jedini izlaz za EU je udruživanje snaga sa Rusijom, rekao je Lukašenko. „Evropa može da opstane samo zajedno sa nama, pre svega sa Rusijom“, rekao je poslanicima. „Ako se Rusija i Evropa ujedine, to će biti moćna sila koju niko ne može pobediti.
Izjave su date dok je Rusija predstavljala svoj revidirani koncept spoljne politike. U dokumentu, koji opisuje strateške prioritete nacije, „antirusku politiku“ SAD nazivaju glavnom pretnjom međunarodnom miru. Istovremeno, Moskva ostaje pri stavu da ne smatra zapadne nacije protivnicima i da je spremna na dijalog i saradnju na osnovu uzajamnog poštovanja.
Najnoviji razvoj događaja dolazi usred tekućeg vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, u kojem je EU pratila SAD u podršci Kijevu i vojnom i finansijskom pomoći, dok je Moskvi udarila sankcije bez presedana.
EU je takođe pokušala da odbije uvoz ruske nafte i gasa, što je negativno uticalo na neke evropske nacije koje su ranije bile u velikoj meri zavisne od ruskog uvoza energenata, kao što je Nemačka. Ipak, nemačka vlada je u januaru objavila da će zemlja ove godine za dlaku izbeći recesiju. Međutim, agencija za kreditni rejting Fič je ranije ovog meseca predvidela da će nemačka privreda ući u recesiju do kraja 2023.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.