RT: EU će preispitati blokadu Kalinjingrada

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2022, 19:55

RT: EU će preispitati blokadu Kalinjingrada

EU ne želi da uvede „blokadu“ ruskoj Kalinjingradskoj oblasti i preispitaće svoje smernice za sankcije kako bi izbegla „blokiranje“ saobraćaja u i iz eksklave, rekao je visoki diplomata EU Žozep Borelj. Akcije Litvanije za ograničavanje tranzita do i iz Kalinjingrada, koje se sprovode u skladu sa smernicama Evropske komisije, imaju za cilj pre svega da spreče zaobilaženje antiruskih sankcija uvedenih zbog tekućeg sukoba u Ukrajini, naveo je Borelj. „Želimo da napravimo kontrole koje bi mogle da spreče bilo kakvo izbegavanje sankcija, a ne sprečavanje saobraćaja. A [Evropska] komisija i služba za spoljne poslove će razmotriti smernice kako bi razjasnili da ne želimo da blokiramo ili sprečimo saobraćaj između Rusije i Kalinjingrada“, rekao je diplomata na konferenciji za novinare. "Postoje neke robe koje su pod kontrolom i ova kontrola mora biti sprovedena na pametan način kako bi se kontrolisale sankcije, ali ne i ometanje saobraćaja između Kalinjingrada i Rusije."
   
Tokom vikenda, litvanski nacionalni železnički operater zabranio je protok sankcionisane robe između regiona i kontinentalne Rusije, pozivajući se na smernice za sankcije Evropske komisije. Restrikcije, za koje se očekuje da će uticati na otprilike 50% protoka tereta između enklave i ostatka Rusije, već su pogodile i drumski saobraćaj, prema zvaničnicima Kalinjingrada. Dok je Moskva taj potez označila kao „ekonomsku blokadu“ regiona, i EU i Viljnus insistiraju na tome da ograničenja ne treba tako doživljavati. Najviši ruski zvaničnici obećali su odgovor na „neprijateljske“ akcije, a predsednik Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je obećao korake odmazde koji će „imati ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“. „Naravno, Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere su u toku i biće usvojene u bliskoj budućnosti“, rekao je Patrušev medijima tokom posete Kalinjingradu u utorak.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

KALJINGRADSKA OBLAST NIJE NA METI BLOKADA? EU tvrdi da je cilj embarga da se spreči izbegavanje sankcija a ne zastoj u saobraćaju

Izvor: Kurir, 23.Jun.2022

Smernice o sankcijama ne bi trebalo da "blokiraju“ saobraćaj između Rusije i njene eksklave Kalinjingrad, tvrdi visoki diplomata EU.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.