RT: EU blokira američke sankcije protiv Irana kako bi zaštitila svoje kompanije

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: EU blokira američke sankcije protiv Irana kako bi zaštitila svoje kompanije

Izvor: Vostok / RT

Evropska Unija je prinuđena da upotrebi takozvani Statut blokade kako bi zaštitila svoje kompanije koje posluju u Iranu od predstojećih sankcija SAD-a protiv Irana.

Prvi krug obnovljenih sankcija SAD-a stupiće na snagu u utorak nakon ponoći u Sjedinjenim Državama, sa najtežim sankcijama koje se očekuju da se ponovo uvedu početkom novembra. Vašington je ponovno uspostavio sankcije koje su prethodno ukinute protiv Irana nakon jednostranog povlačenja iz istorijskog nuklearnog sporazuma sklopljenog između Teherana i šest svetskih sila 2015. godine.

Komisija EU je saopštila da će uprkos američkim sankcijama evropske kompanije nastaviti da rade u Iranu pod zaštitom Brisela.

"Ukidanje nuklearnih sankcija je suštinski deo dogovora - ima za cilj da pozitivno utiče ne samo na trgovinske i ekonomske odnose sa Iranom, već i na najvažnije, na živote iranskog naroda. Odlučni smo da zaštitimo evropske ekonomske operatere koji se bave legitimnim poslovanjem sa Iranom, u skladu sa zakonom EU i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN", saopštila je Evropska komisija.
"Zbog toga je 7. avgusta stupio na snagu ažurirani Statut blokade Evropske Unije kako bi se zaštitile kompanije EU koje se bave legitimnim poslovanjem sa Iranom od uticaja eksteritorijalnih sankcija SAD", dodaje se u saopštenju.

Brisel je u maju objavio da će omogućiti blokadu Statuta počev od avgusta. Zakon je prvi put usvojen 1996. godine i zabranjuje kompanijama iz EU da se pridržavaju eksteritorijalnih efekata američkih sankcija. Omogućava kompanijama da povrate štetu koja proizilazi iz takvih sankcija i poništava efekat u bilo kojoj presudi stranih sudova na osnovu njih.

Evropljani su "posvećeni na rad, očuvanju i održavanju efikasnih finansijskih kanala sa Iranom, kao i nastavku iranskog izvoza nafte i gasa", dodaje se u saopštenju.

Komisija je dodala da je poštovanje nuklearnog sporazuma sa Iranom "pitanje poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanja međunarodne sigurnosti".
 

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRISEL PONIŠTAVA SANKCIJE SAD: EU štiti svoje kompanije koje posluju u Iranu

Izvor: Kurir, 06.Avg.2018

Evropska unija će zaštitti svoje firme koje posluju u Iranu od uticaja sankcija SAD.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.