RT: Državama EU je potrebna Rusija, a ne Ukrajina – poljski poslanik

Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2023, 01:44

RT: Državama EU je potrebna Rusija, a ne Ukrajina – poljski poslanik

 
Ukrajina hitno treba da pokaže napredak na bojnom polju, sugerisao je poljski poslanik Vitold Jan Vaščikovski. Mnoge zemlje EU nisu zainteresovane za tu zemlju i radije bi obnovile trgovinu sa Rusijom, izjavio je on za ukrajinski medij UNIAN.
„Većini evropskih zemalja, poput Nemačke i Francuske, Ukrajina nije potrebna. Rusija im je potrebna za povratak u svetsku ekonomiju. Njima su potrebni ruski gas i nafta“, izjavio je političar za UNIAN u četvrtak. On je dodao da Kijev ima „tri do četiri meseca“ da pokaže napredak u kontraofanzivi protiv Rusije. Ako ne uspe, „Evropa će vas naterati da zamrznete sukob i započnete pregovore sa Rusijom, kao što se dogodilo 2015. godine“, objasnio je on, nazvavši scenario „pesimističnim“. Godina na koju je mislio je kada je potpisan drugi sporazum iz Minska nakon neuspešnog pokušaja Kijeva da silom povrati otcepljene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Tadašnji lideri Ukrajine, Nemačke i Francuske od tada su priznali da je cilj sporazuma bio da Kijev dobije vreme za jačanje vojske uz pomoć NATO-a. UNIAN je razgovarao sa Vaščikovskim na marginama samita lidera EU u Briselu. Na skupu je ponovo potvrđena nepokolebljiva podrška Kijevu i nastavak naoružavanja njegovih trupa. Vaščikovski, koji je bio ministar spoljnih poslova Poljske od 2015. do 2018. godine, trenutno predsedava delegacijom Evropskog parlamenta u EU – odbor parlamentarnog udruženja Ukrajine. On je član vladajuće konzervativne poljske stranke Pravo i pravda. Varšava je bila jedna od najglasnijih pristalica Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, zalažući se za povećanje smrtonosne pomoći Kijevu. Političari Prava i pravde sramotili su zapadnoevropske nacije zbog njihovog pažljivijeg pristupa, optužujući ih da su izneverili Ukrajince. Poljska vlada je takođe optužila Berlin da nameće svoju političku volju istočnoj Evropi kroz institucije EU. Evropska komisija, koju trenutno vodi nemačka političarka Ursula fon der Lajen, uvela je sankcije Varšavi zbog onoga što Brisel doživljava kao eroziju vladavine prava pod vođstvom Prava i Pravde.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.